Struggle over Macedonia: Florina 1906, according to the records of Rumeli Inspectorship
Makedonya üzerine mücadele: Florina 1906, Rumeli Müfettişliği belgelerine göre
  1. Tez No: 140670
  2. Yazar: ANIL KAYALAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Makedonya Sorunu, İrredantizm, Terör, Makedon-Bulgar çeteler, Yunan çeteleri, Reform, Fiorina, 1906, The Macedonian Question, Irredentism, Terror, Macedo-Bulgarian bands, Greek bands, Reform, Fiorina, 1906. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Makedonya Üzerine Mücadele: Fiorina 1906, Rumeli Müfettişliği Belgelerine Göre. Kayalar, Anıl. Yüksek Lisans, Tarih Bölümü. Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Oktay Özel. Makedonya Sorunu 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı itibariyle devlet adamlarını ve uluslararası kamuoyunu en fazla meşgul eden diplomatik sorunlardan bir tanesi idi. Sorunun temelinde Balkan devletleri Yunanistan, Sırbistan, ve özellikle de Bulgaristan' m Makedonya üzerinde ki yayılmacı ve irredantist emelleri yatmakta idi. Bu devletler Makedonya içindeki terörist faaliyetleri teşvik ediyorlar, ve hatta örgütlüyorlardı. Aynı zamanda Büyük Güçler -Avusturya-Macaristan, Rusya, Büyük Britanya, Fransa, Almanya, İtalya- de konuya kendi siyasi ve ekonomik çıkarları açısından yaklaşmaktaydılar. Bunlar, bir yandan şu veya bu Balkan devletini değişik şekillerde desteklerken ve Bâb-i Âli'ye imparatorluğun Avrupa topraklarındaki Hıristiyan topluluklarının yaşamlarını iyileştirmek üzere reformlar yürürlüğe koyması için baskı uygularken, öte yandan da Osmanlı İmparatorluğu' nun toprak bütünlüğünü korumasını istemekteydiler. Bu koşullar altında Makedonya' daki hayata, 20. yüzyılın ilk on yılının büyük bir bölümünde anarşi, terör, ve artan bir güvensizlik ve düzensizlik ortamı damgasını vurmuştur. Bu tez çalışması Makedonya sorununu belli açılardan ele almaktadır. Makedonya'yı milli sınırları içinde gören, burayı ilhak etmek isteyen ve bu doğrultuda iddialar ortaya atan devletlerin Makedonya içerisindeki Makedon-Bulgar örgütlere bağlı çeteler veya Yunan çeteleri gibi etki ajanlarının gerçekleştirdiği faaliyetler özellikle gözden geçirilmektedir. Ayrıca Makedonya Sorunu çerçevesinde, özellikle Manastır vilayetine bağlı Fiorina kazasmda 1906 senesinde gerçekleşen Yunan ve Bulgar çete faaliyetleri ilgili Rumeli Müfettişliği Belgeleri üzerinden incelenerek bir mikro-tarih oluşturma denemesine girişilmiştir.
Özet (Çeviri)
Straggle over Macedonia: Fiorina 1906, According to the Records of Rumeli Inspectorship. Kayalar, Anıl. M. A., Department of History Supervisor: Asst. Prof. Oktay Özel The Macedonian Question was one of the diplomatic problems that statesmen and the international public opinion were mostly concerned with at the end of the nineteenth and the beginning of the twentieth century. The expansionist and irredentist desires of the Balkan states Greece, Serbia, and especially Bulgaria lied at the core of the problem. These states encouraged, and even organised terrorist activities in Macedonia. The Great Powers -Austria-Hungary, Russia, Great Britain, France, Germany, and Italy-, meanwhile, viewed the issue in terms of their own political and economic interests. These powers, while supporting this or that Balkan state in various ways and pressurising the Sublime Porte to conduct reforms so as to improve the lives of Christian communities in the European lands of the empire, also wanted the Ottoman Empire to preserve its territorial integrity. Under these circumstances, during the first decade of the twentieth century life in Macedonia was highlighted by anarchy, terror, insecurity and disorder. This thesis deals with certain aspects of the Macedonian Question. The activities of the influence agents of the states that considered Macedonia within their national boundaries and aspired to annex the land, and put forth claims accordingly, such as the bands of Macedo-Bulgarian organisations or the Greek bands, are studied. In addition, the Greek and Bulgarian activities in the kaza of Fiorina, which is in the vilayet of Manastır, in 1906 are examined in particular with reference to the documents of Rumeli Inspectorship; attempting to construct a micro-history of the region.