Evidence for flight to quality hypothesis within an inflation uncertainty modelling
Kaliteye kaçış hipotezine enflasyon belirsizliği modellemesiyle kanıt
  1. Tez No: 140671
  2. Yazar: BÜLENT GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ÖZLALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kaliteye Kaçış ' hipotezi, yapısal belirsizlik, ani belirsizlik, marj, Kalman Filtresi. iv, Flight to Quality, structural uncertainty, impulse uncertainty, spread, Kalman Filter m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET 'KALİTEYE KAÇIŞ' HİPOTEZİNE ENFLASYON BELİRSİZLİĞİ MODELLEMESİYLE KANIT Güler, Bülent Master, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ümit Özlale Temmuz 2003 Enflasyon belirsizliği ve faiz oranlan arasındaki ilişkiyi inceleyen geniş bir literatür mevcuttur. Fakat, bu ilişki konusunda karşıt buluşlar bulunmaktadır. Bazı çalışmalar, enflasyon belirsizliği ve faiz oranlan arasında pozitif bir ilişkinin varlığını gösterirken bazı çalışmalar da negatif bir ilişkiden söz etmektedirler. Bunların ötesinde, biz bu tezde, ARCH modellemesiyle birlikte zaman içerisinde değişen parametre modeli kullanarak enflasyon belirsizliği ile riskli ve güvenli bonolar arasındaki marj ilişkisini inceledik. Öncelikle enflasyon belirsizliğini, Evans (1991) 'de belirtildiği gibi,“yapısal belirsizlik”ve“ani belirsizlik”diye iki kısma böldük. Ardından da A.B.D. verilerini kullanarak, bu iki belirsizliğin riskli ve güvenilir bono marjı üzerindeki etkilerini inceledik. Sonuçta,“yapısal belirsizlik”ve“ani belirsizlik”in şirket tahvilleri, riskli tür bonolar, ile hazine bonolan, güvenilir tür bonolar, arasındaki marj üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğunu bulduk. Özellikle“ani belirsizlik”in marjlar üzerinde pozitif bir etkisinin olması 'Kaliteye Kaçış ' hipotezine önemli bir kanıt oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVIDENCE FOR 'FLIGHT TO QUALITY' HYPOTHESIS WITHIN AN INFLATION UNCERTAINTY MODELLING Güler, Bülent M. A., Department of Economics Supervisor: Asst. Prof. Ümit Özlale July 2003 There is a great literature devoted to link between inflation uncertainty and interest rates. However, there are opposing findings about the relationship between inflation uncertainty and interest rates. Some of the studies find a positive correlation between them, while some of them find a negative correlation. In this paper, we analyzed the link between inflation uncertainly and spreads among riskier and safer bonds within a model of a time- varying parameter model with an ARCH specification. We divided inflation uncertainly into two parts, structural uncertainty and impulse uncertainty, as indicated in Evans (1991), firstly. We estimated the relationship between these types of uncertainties and spreads among riskier and safer bonds, using USA data. The results indicate us that both structural and impulse uncertainties have significant relationship with spreads between corporate bonds, the riskier bonds, and treasury bills, the safer bonds. Especially having a positive effect of impulse uncertainty on spreads shows an important evidence for 'Flight to Quality ' hypothesis.