Testing for the success and the use of contrarian strategies in İstanbul stock exchange
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında tersine yatırım stratejilerinin başarı ve kullanımın sinanması
- Tez No: 140673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM BAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Aşın Tepki Hipotezi, Etkin Piyasa Hipotezi, zayıf tür etkinlik, tersine yatırım stratejisi, fiyat düzeltmesi. iv, Overreaction Hypothesis, Efficient Market Hypothesis, weak form efficiency, contrarian strategies, price correction. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA TERSİNE YATIRIM STRATEJİLERİNİN BAŞARI VE KULLANIMININ SINANMASI Germeyanoğlu, Ümit Mehmet Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdem Başçı Eylül 2003 Bu tez Etkin Pazar Hipotezinin karşıtı bir davranışsal finans yaklaşımı olan Aşırı Tepki Hipotezini incelemektedir. Aşırı Tepki Hipotezi, hisse senetlerindeki anormal fiyat hareketlerinin, ters yönde fiyat hareketleri ile takip edildiğini yani geçmişte kaybeden hisselerin, geçmişte kazanan hisselere göre daha yüksek getiri sağladığım savunmaktadır. Bu çalışmada 1986-2001 yıllan arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (ÎMKB) fiyat düzeltmesi ve tersine yatırım stratejisinin karlılığı incelenmektedir. Bir, iki, üç yıllık formasyon/test periyodlarmda kazanan, kaybeden ve arbitraj portföyleri oluştururken De Bondt ve Thaler methodoloj isinin değiştirilmiş bir versiyonu kullanılmıştır. Tüm formasyon/test periyodlan için pazarda Aşın Tepki Hipotezini ve tersine yatırım stratejisinin karlılığını destekleyen fiyat düzeltmesi olduğunu tespit edilmiştir. Bulgular İMKB'nin zayıf tür etkin olmadığı yönünde sonuçlar vermiştir. Bu tezde ayrıca, IMKB'deki yabancı yatırımcıların hareketleri ve bunun pazara etkileri incelenmektedir. Yabancı alımlar ve satışların hisse getirilerine önemli etkisi olduğu belirlenmiştir. Aynca, yabancı yatınmcıların İMKB'de tersine yatırım stratejisini seçtikleri ve bu anlamda rasyonel davrandıklan tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TESTING FOR THE SUCCESS AND THE USE OF CONTRARIAN STRATEGIES IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE Germeyanoğlu, Ümit Mehmet M. A., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Erdem Başçı September 2003 This thesis analyses an anomaly, namely the Overreaction Hypothesis, which is a widely studied behavioural finance approach that has challenged the Efficient Market Hypothesis. The Overreaction Hypothesis states that extreme movements in the stocks prices will be followed by subsequent movements in the opposite direction; i.e. past losers significantly outperform past winners, which is a violation of the weak form efficiency. We examine the presence of such price correction and the success of contrarian strategies in Istanbul Stock Exchange (ISE) for the period of 1986 to 2001. We use a modified version of D e Bondt and Thaler's methodology to form winner, loser and arbitrage portfolios of one, two and three year formation / test periods. We find out that for all formation / test periods, there is a substantial price correction in the market, which supports the Overreaction Hypothesis and the profitability of contrarian strategies. Our evidence may indicate that ISE is not weak form efficient. Furthermore, we inspect the foreign investors' behaviour and its effects in ISE. A significant relation between foreign investors purchase or sales decision and the return of the stocks is detected. It is also found that foreign investors behave rationally since they use contrarian strategies in ISE.