Akut iskemik inmede plazma homosistein düzeyleri
Plasma homocysteine levels in acute ischemic stroke
- Tez No: 141703
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Akut inme, homosistein, iskemik inme. vıı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Akut İskemik İnmede Plazma Homosistein Düzeyleri Serum homosistein düzeyindeki yüksekliğin aterosklerotik vasküler hastalıklar için risk faktörü olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, serum homosistein düzeyleri hastalığın akut veya kronik evrelerinde, detaylı olarak çalışılmamıştır. Bu çalışmada, akut inme döneminde, ardışık olarak alınan kan örneklerindeki homosistein düzeylerinin değişiminin araştırılması amaçlanmıştır. 110 hastanın, hastalığın 2., 4., 7., 10. ve 14. günlerinde elde edilen ortalama serum homosistein düzeyleri yaş ve cinse göre eşleştirilmiş 45 kontrol olgusundan elde edilen değerler ile karşılaştırılmıştır. Homosistein düzeylerinin yanısıra, her iki grup, inme risk faktörleri ve homosistein ile ilişkili diğer parametreler açısından da karşılaştırılmıştır. Hasta grubunda ortalama homosistein düzeyleri 2. günde 10.85 umol/L, 4. günde 17.51 umol/L, 7. günde 24.72 umol/L, 10. günde 27.89 u/mol/L, 14. günde 27.44 umol/L bulunmuştur. Kontrol grubunda homosistein ölçümü bir kez yapılmış ve ortalama değer 16.75 umol/L bulunmuştur.Ikinci günlerdeki ölçümlerde hasta grubunun serum homosistein düzeyi ortalaması kontrol grubundan istatistiksel olarak düşüktür (pO.001). 4. günde böylesi bir farklılık kalmamış (p=0.736), 7. (p=0.020), 10. (p=0.003) ve 14. günde (pO.001) hasta grubunda homosistein değerleri giderek yükselmiş ve bu değerler kontrol grubundan istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Hasta ve kontrol gruplarında vitamin B12 ve Metilentetrahidrofolat redüktaz ( MTHFR) nokta mutasyonu sıklığı benzer bulunmuştur. Buna karşın, ortalama folik asid düzeyleri hasta grubunda düşüktür. Akut inme döneminde 7. günden itibaren başlayan serum homosistein düzeyindeki artışın, bir risk faktörü sürecini göstermekten çok, inmeye sekonder bir değişimi gösterdiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Plasma Homocysteine Levels In Acute Ischemic Stroke It is known that the increase in serum homocysteine level is a risk factor for atherosclerotic vascular diseases. However, the serum homocysteine level has not been studied extensively in neither acute nor chronic phases of stroke. This study aims to evaluate the change in the homocysteine levels at successive blood samples taken in acute stroke phase. The average serum homocysteine level of 110 patients collected on the 2nd, 4th, 7th, 10th and 14th days of the disease was compared with the values from 45 age- and sex-matched control cases. Moreover, both groups were also compared for stroke risk factors and other parameters related to homocysteine. In the patient group, the average homocysteine levels were 10.85 umol /L on the 2nd day, 17.51 umol /L on the 4th day, 24.72 umol /L on the 7th day, 27.89 umol /L on the 10* day and 27.44 umol /L on the 14th day. The homocysteine measurement in the control group was carried out only once and the average value was 16.75 umol /L.