Nifedipin kullanan gebelerde maternal ve fetalnifedipin plazma düzeyleri ve plasental geçişin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 141746
  2. Yazar: DINARA BEISHENOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Nifedipin, maternal kan düzeyi, fetal kan düzeyi, plasental transfer, Nifedipine, maternal blood levels, fetal blood levels, placental transfer
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Gebelik sırasında anne ve bebeği etkileyen birçok fizyolojik değişim, gebelik komplikasyonu veya hastalık karşımıza çıkabilmektedir ve bazıları ilaç kullanımını gerektirmektedir. Bunlar arasında sıkça karşılaşılanlar hipertansiyon ve preterm eylemdir. Her iki durumunda tedavisinde birçok ilaç kullanılabilmektedir. Bunlardan birisi de kalsiyum kanal blokörü olan nifedipindir. Gebelikte 30- 80mg/gün dozunda nifedipin kullanılabilmektedir ve 30-40mg/gün dozunda kullanıldığında maternal kan düzeyleri 50ng/ml civarında görülmektedir. Nifedipinin yarı ömrü 1,5-2 saat arasındadır. Betamimitiklerle karşılaştırıldığında yan etki profilinin daha iyi olması ve benzer etkinliklerinin bulunması nedeniyle yakın zamandaki literatürde nifedipin preterm eylem tedavisinde ilk tercih olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat gebelik sırasında ilaç kullanıldığı takdirde ilacın gebelikteki farmakokinetiğinin değişip değişmediği ve fetusa yan etki yapıp yapmadığının bilinmesi (teratojenik etki) gereklidir.“Food and drug administration”(FDA)nın ilaç sınıflandırmasına göre nifedepine C kategorisinde yer almaktadır (Kategori C: Hayvan ve insanlarda yeterli çalışma yoktur ya da hayvanlarda fetal etkileri saptanmış, insanlarda veri mevcut değildir). Nifedipin önerilen dozların üzerinde deney hayvanlarında embriyotoksik ve teratojenik bulunduğu için gebelik sırasında kullanımı açısından dikkatli olunmalıdır. Bu açıdan bakıldığında nifedipinin transplasental geçişi fetal yan etkiler açısından önem arz etmektedir. Değerlendirme için maternal plazmada nifedipin konsantrasyonu plato düzeyine ulaştıktan sonra maternal ve fetal kan örnekleri alındı. Olguların hiçbirinde transplasental geçiş görülmedi. Bu bağlamda nifedipinin gebelik sırasında daha da güvenle kullanılabileceği öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
During pregnancy many physiologic changes, pregnancy complications or chronic diseases may affect both mother and the fetus. And treatment of these may require drug use. Most commonly encountered ones among these are hypertensive disorders and preterm labor. In treatment of both conditions use of various drugs may be needed. One of these drugs is nifedipine which belongs to calcium channel blockers. During pregnancy daily dose of nifedipine is 30-80mg/day and when used at doses of 30-40mg/day maternal blood levels are approximately 50ng/ml. Half-life of nifedipine is about 1,5-2 hours. When compared to betamimetics in treatment of preterm labor due to a better side effect profile and an equal efficacy nifedipine has become the drug of choice in the recent literature. When using drugs pregnancy one should know the effect of drugs on fetus (teratogenic side effect) and pharmacokinetics during pregnancy. According to Food and Drug Administration (FDA) nifedipine is categorized into group C (Category C: Not enough data on humans and animals; or fetal side effects detected but insufficient data in humans). Above the suggested doses of nifedipine has teratogenic and embryotoxic effects on laboratory animals, due to this careful use during pregnancy is needed. Placental transfer of nifedipine is important when considerin teratogenic and embryotoxic side effects. To evaluate this concomitant maternal and fetal blood samples are obtained after the the drug has reached its steady state concentration. In none of the fetal samples nifedipine was detected; this shows us that transplacental passage of nifedipine is very low. When fetal levels taken into account, safe use of nifedipine can be proposed.