Profesyonel ses kullanıcılarının seslerini olumsuz yönde etkileyen faktörler hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi
Determining the opinions of the professional voice users about the negative factors that can effect their voice
  1. Tez No: 141883
  2. Yazar: BERNA ERDEBİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEYHUN TOPBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, profesyonel ses, olumsuz etkiler, Voice, professional voice, negative effects 111
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET PROFESYONEL SES KULLANICILARININ SESLERİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLER HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ Yüksek Lisans Tezi BERNA ERDEBİL Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapistliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Seyhun TOPBAŞ 2004 Bu araştırmanın amacı, profesyonel ses kullanıcılarının seslerini olumsuz yönde etkileyen faktörler hakkında kendi görüşlerini saptamak ve farklı mesleklerden olan profesyonel ses kullanıcılarının görüşleri arasındaki faklıhğı belirlemektir. Bu amaçla, profesyonel ses kullanıcılarından opera sanatçıları, şan öğrencileri, pazar satıcıları ve imamların görüşleri alınmıştır. Bu çerçevede araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“ Profesyonel Ses Kullanıcılarının Seslerini Olumsuz Yönde Etkileyen Faktörleri Belirleme Anketi”ile toplanmıştır. Nedensel karşılaştırma yöntemi kullanılarak desenlenen araştırmanın bulguları ki-kare testi analizi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, a) Araştırmaya katılan profesyonel ses kullanıcıları tarafından sesi olumsuz yönde etkilediği düşünülen en önemli faktörün“yorgunluk”(%82.1) olduğu görülmektedir. b) Araştırmaya katılan profesyonel ses kullanıcılarından opera sanatçıları, şan öğrencileri, pazar satıcıları ve imamların seslerini olumsuz yönde etkileyen faktörler hakkındaki görüşleri arasındaki farklılığın anlamlı olduğu belirlenmiştir. c) Araştırmaya katılan profesyonel ses kullanıcılarından ses eğitimi almış profesyonel opera sanatçıları ile henüz ses eğitimi almakta olan şan öğrencilerinin seslerini olumsuz yönde etkileyen faktörler hakkındaki görüşleri arasında farklılığın anlamlı olmadığı, her iki grubun da aynı görüşleri paylaştıkları görülmüştür. d) Araştırmaya katılan profesyonel ses kullanıcılarından ses eğitimi almamış imam ve pazar satıcılarının görüşleri arasındaki farklılığın anlamlı olduğu belirlenmiştir. e) Araştırmaya katılan profesyonel ses kullanıcılarından ses eğitimi almış profesyonel opera sanatçıları ve henüz ses eğitimi almakta olan şan öğrencileri ile hiç ses eğitimi almamış imam ve pazar satıcılarının seslerini olumsuz yönde etkileyen faktörler hakkındaki görüşleri arasındaki farklılığın anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING THE OPINIONS OF THE PROFESSIONAL VOICE USERS ABOUT THE NEGATIVE FACTORS THAT CAN EFFECT THEIR VOICE Master of Science Thesis BERNA ERDEBIL Anadolu University Institute Of Medical Sciences Department of Speech and Language Therapy Supervisor: Seyhun TOPBAŞ, Assc. Prof, phD 2004 The aim of this research is to determine the opinions of the professional voice users about the negative factors that can effect their voice and also to analyze the differences between the opinions of the professional voice users who work in various jobs. For this reason the opinions of the opera singers, opera students, sellers in the bazaars, and imams are considered in the study. Within that mentioned aim, variables are assessed according to a questionnaire that is developed by the researcher. The research has been designed with causal method and the results are analyzed by using chi-square tests. According to the results, a)“Fatigue”is found as the first negative factor (82.1%) that effects voice up to the professional voice users who are included in the study. b) The differences between the opions of the professional voice users who are included in the study as the opera singers, opera students, sellers in the bazaars, and the imams are found expressive. c) The opions of the opera singers who are educated voice users and the opera students who are being educated do not show any expressive difference. d) Opions of the sellers in the bazaars and the imams whom both are not educated voice users show expressive difference. e) The opinions of the opera singers who are educated voice users and the opera students who are being educated are compared to the sellers in the bazaars and the imams whom both are not educated show an expressive difference.