Yenidoğan işitme taramasında objektif tarama yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of objective screening methods in newborn hearing screening
- Tez No: 141932
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme Taraması, Yenidoğan, Transient Evoked Otoakustik Emisyon, Otomatik İşitsel Beyin Sapı Cevabı, Otomatik Timpanometre, Hearing Screening, Newborn, Transient Evoked Otoacoustic Emissions, Automated Auditory Brainstem Response, Automated Tympanogram
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV ÖZET Ertfirk B.B., Yenidoğan işitme taramasında objektif tarama yöntemlerinin karşılaştırması, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Klinik Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Tezi, Ankara, 2004. Çalışmamızın amacı, doğum hastanesinde doğan bebeklerin yenidoğan işitme kayıpları açısından tamlanması için hastaneden taburcu olmadan önce uygulanan çeşitli test protokollerini karşılaştırmaktır. Ankara Zübeyde Hanım Doğumevinde doğan 500 sağlıklı yenidoğamn her iki kulağı otomatik transient evoked otoakustik emisyon (TEOAE), otomatik işitsel beyin sapı cevabı (A-ABR), otomatik timpanometre ile test edilmiştir (Timp). Çalışma grubunu oluşturanların 272 (%54.4)'si erkek, 228 (%45.6)'si kızdır. İlk test sırasında bireylerin ortalama yaşı 36 saat, doğum ağırlığı 3150 gr'dır. Üç tarama teknolojisi kullanılarak beş farklı tarama protokolü düzenlenmiştir. Protokoller şu şekildedir; I. Protokol sadece TEOAE içermektedir, n. protokol sadece A-ABR, IH. protokol timpanometre, TEOAE, A-ABR, IV. protokol TEOAE ve A-ABR, V. protokol Timp ve TEOAE olarak uygulanmıştır.Testlerden önce bebeklerin klinik hikayesi ve doğum am ile ilgili bilgiler bir forma işlenmiştir. Tarama protokolleri iki aşamalı uygulanmıştır; birinci test hastaneden taburcu olmadan önce yapılmış, kalanlar 3 hafta sonra ikinci defa test edilmiştir. Test tekrarından geçemeyen bebekler Hacettepe Üniversitesi odyoloji bölümüne sevk edilmişlerdir. Beş tarama protokolünün sonuçlan incelendiğinde; I. ve V. protokolleri uyguladığımız 500 bebekten 486 (%97.2) bebek birinci taramadan geçmiş, 14 bebek (%2.8) kalmış, test tekrarında 3 bebek gelmemiş, 8 bebek geçmiş, 3 bebek sevk edilmiştir. İki aşamalı tarama testi sonucunda toplam 494 (%99.3) bebek geçmiş 3 bebek sevk edilmiştir. H, IH, ve IV. protokollere göre 491 (%98.2) bebek ilk taramadan geçmiş, 9 (%1) bebek kalmıştır. Testler tekrar edildiğinde 7 bebek geçmiş, 1 bebek gelmemiş, 1 bebek sevk edilmiştir. Bu protokollerin uygulanmasıyla toplam 498 (%99.6) bebek geçmiş, 1 bebek sevk edilmiştir. Protokollerin yanlış pozitiflik oranları % 1.4 ile %2 arasında bulunmuştur. Hastaneden taburcu olmadan önce geçme ve kalma oranlarında belirgin bir farklılık olmasada ABR teknolojisinin kullanıldığı protokollerde kalanların oram daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ertûrk B.B., Comparison of objective screening methods in newborn hearing screening, Hacettepe University Health Sciences Institute Thesis in, Clinical Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2004. The purpose of our study is to examine the differences among various test protocols for the identification of neonatal hearing impairment at hospital discharge for infants born in the maternity hospital. Automated Transient Evoked Otoacoustic Emission (TEOAE), Automated Auditory Brainstem Response (A-ABR) and Automated Tympanogram (Tym) were recorded from both ears of 500 foil-term healthy infants from Ankara Zübeyde Hanım Maternity Hospital. The study group was consisted of 272 (54.4 %) males and 228 (45.6%) females. Average age of the subjects at the initial screening test was 36 h and birth weight was 3150 gr. Five different screening protokols were arranged by using three screening technologies, and the protocols were as follows; The I. protocol includes only TEOAE, the E. protocol only A-ABR, m. protocol TEOAE, A-ABR and Tym, IV. protocol TEOAE and A-ABR, and the V. protocol TEOAE and Tym. Prior to testing clinical history of the infant and of the birth mode were recorded in a questionnaire. The screening protocols were two-staged; the first test was applied before discharge and, in case of failure they were retested after 3 weeks. The babies who did not meet the pass criteria after retes were referred to the Department of Audiology at Hacettepe University Hospital. The outcomes of the five screening protokols were analyzed: when we applied the I. and V. protocol, 486 infants (97.2 %) out of 500 infants passed the initial screening,14 infants were called for the retest. 3 infants did not attend for the retest, 8 infants passed the retest, 3 infants were refered. Total of 494 (99.3 %) infants passed after the two-stage screening and 3 infants were referred. According to the H, DX and IV. protocols 491 (98.2%) infants passed the initial screening, 9 infants were called for the retest. 1 infant did not attend for the retest, 7 infants passed the retest and 1 infant was refered. Total of 498 (99.6 %) passed, 1 infant was refered after the application of these protocols. The false pozitive rates of the protocols were ranged from 1.4 % to 2%. Although no significant difference was found among the protocols on the pass and fail rates at hospital discharge, the protocols in which ABR technology was used had lower failure rates.