Tokolitik tedavinin umbilikal, uterin ve spiral arter doppler bulgularına etkisi
The effect of tocolytic treatment on umbilical, uterine and spiral artery doppler indices
  1. Tez No: 141931
  2. Yazar: NALAN KULAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAFKASLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm eylem, Tokolitik Tedavi, Doppler Ultrasonografi. 37, Preterm Labour, Doppler Ultrasound, Tocolysis 38
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
7 -ÖZET TOKOLİTİK TEDAVİNİN UMBİLİKAL, UTERİN VE SPİRAL ARTER DOPPLER BULGULARINA ETKİSİ Amaç: Bu çalışmanın amacı ritodrin ile tokoliz uygulanan preterm doğum eylemi olgularında umbilikal, uterin ve spiral arter doppler değerlerinde elde edilen değişimler ile tedavinin başarısı arasındaki ilişkiyi incemektir. Yöntem: Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği 'ne başvuran 26 - 35 hafta arası preterm eylem tanısı alan 30 gebe çalışmaya alındı. Renkli Doppler Ultrasonografi cihazı ile tokoliz başlamadan önce ve tokolizden 24 saat sonra umbilikal, uterin ve spiral arter S/D, PI ve RI değerlerine bakıldı. Doppler değişkenleri İki Eş Arasındaki Farkın Önemlilik Testi ve Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrası umbilikal ve uterin arter S/D, PI, RI değerleri arasında önemli derecede düşme tespit edilen olgularda tokoliz ile kazanılan sürenin daha uzun olduğu tespit edildi. Spiral arter doppler bulgularının ise tokolizden etkilenmediği bulundu. Sonuç: Preterm eylem olgularının yönetiminde renkli doppler ultrasonografi ile umbilikal ve uterin arter doppler ölçümlerinin tedavi öncesi ve sonrası değerleri arasındaki düşme tanısal bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
8 -SUMMARY THE EFFECT OF TOCOLYTIC TREATMENT ON UMBILICAL, UTERINE AND SPIRAL ARTERY DOPPLER INDICES Objective: The aim of this study is to assess the relation beetween the uterine and umbilical artery measurement differences and the success of tocolysis in the cases of preterm labour which treated with ritodrin. Method: Thirty women with preterm labour that referring to Emergency Service and Obstetric Departmant of in the Turgut Özal Medical Centre at gestational age between 26-35 weeks are enrolled to the study. The uterine artery and spiral artery S/D, PI and RJ values were measured by color Doppler ultrasonography before the tocolysis and they have repeated 24 hours later. The Doppler variables were compared statistically by using paired statistics, Wilcoxon Signed Ranks Test and Mann - Whitney Test. Results: It was observed that the gained time after tocolysis is longer in patients when there is significant fall in umbilical and uterin artery S/D, P/I and R/I values after the treatment. However, spiral artery doppler findings were not effected after the tocolysis. Conclusion: The uterine artery and umblical artery Doppler Measurement fall down in beetween pre and after treatment can be used as diagnostic method in the management of preterm labour.