Deneysel kafa travmalarına bağlı yaygın beyin yaralanmalarında vitamin D3'ün iyileştirici etkisi
Ameliorating effect of VitD3 in diffuse axonal injury after experimental head trauma
  1. Tez No: 142134
  2. Yazar: GÖKŞİN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yaygın aksonal yaralanma, vit D3, diffuse axonal injury, vit D3
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV ÖZET Yaygın aksonal yaralanma travma sonrası komaya giren fakat beyinde fokal lezyonların tesbit edilmediği hastalarda nöropatolojik bir tanımlamadır. Bu çalışma insan vücudunda özellikle deride, aynı zamanda santral sinir sisteminde aktifleşmiş mikroglia ve makrofaj hücrelerinde de sentez edilebilen ve nöroprotektif olduğu daha önce yapılmış çalışmalarla gösterilen vit Ü3'ün yaygın aksonal yaralanmada iyileştirici etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. 175-200 gr. ağırlığında 24 adet erkek, Sprague- Dawley rat modifıye Marmarou yöntemiyle kafa travmasına maruz bırakılarak, denekler rastgele iki gruba ayrıldı. Travmadan sonra dört gün, bir gruba vit D3, diğer gruba serum fizyolojik tedavisi uygulandı. Ratlann günlük nörolojik muayeneleri yapıldı. Her iki grup travmadan sonra birinci, üçüncü ve sekizinci günlerde sakrifiye edilip beyin ve beyin sapları histopatolojik olarak incelendi. Klinik olarak ratlarda nörodefisit belirlenmedi. Histopatolojik incelemede serebral korteks ve beyin sapından yapılan kesitler hematoksilen-eosin ve gümüş boyası ile boyanarak, bu bölgelerde oluşan nöronal, vasküler ve aksonal zedelenme oranları belirlenip skorl andırıldı. Sonuçlar Mann-Whitney U testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Birinci gündeki değerlendirmede, kontrol grubunda serebral kortekste şiddetli ödem, vasküler konjesyon, subaraknoid kanama ve yaygın nöronal dejenerasyon, beyin sapında ödem mevcuttu. Aynı bulgular vit D3 ile tedavi edilen grupta daha hafif olarak belirlendi. İki grubun histopatolojik skorları karşılaştırıldığında iyileşme açısından belirgin bir fark bulunamadı (p=0,127). Üçüncü gündeki değerlendirmede, kontrol grubunda serebral kortekste nöronal dejenerasyon, ödem, vasküler konjesyon ve subaraknoid kanamada azalma mevcuttu. Beyin sapında aksonal retraksiyon toplan gözlendi. Vit D3 ile tedavi edilen grupta da aynı bulgular mevcuttu. İki grubun histopatolojik skorları arasında istatistiksel olarak fark belirlenmedi (p=0,127). Sekizinci gündeki değerlendirmede kontrol grubunda gözlenen bulgular üçüncü gün bulguları ile aynı idi. Vit D3 ile tedavi edilen grupta ise kontrol grubuna göre belirgin iyileşme ve istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p=0,040) belirlendi. Sonuç olarak, elde edilen bulgular vit Ds'ün posttravmatik yaygın aksonal yaralanmalı hastalarda iyileştirici etkisinin olabileceğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ameliorating Effect of Vit D3 in Diffuse Axonal Injury After Experimental Head Trauma Diffuse axonal injury is a neuropathological definition of patients rendered comatose immediately on impact but in whom no focal lesions were detected in the brain. This study aims to investigate the ameliorating effect of vit D3 in diffuse axonal injury which is shown to be neuroprotective by previous studies and synthesized especially in human skin and also activated central nervous system microglia and macrophages. 24 male Sprague-Dawley rats, each weighing 175 to 200 gm were induced head trauma using modified Marmarou's model and separated into two groups coincidencely. One group treated with vit D3, and the other group treated with saline for four days after trauma. Daily neurological examination was performed in all rats. Both groups were sacrified in the 1st, 3rd and 8th days after trauma and their brains and brainstems were examined histopathologically. No rat developed neurological deficit clinically. In the histopathological examination, sections prepared from brain and brainstem with hematoxylin-eosin and silver stains observed for neuronal, vascular and axonal damages were given scores. Results were evaluated statistically with Mann-Whitney U test. In the 1st day evaluation, severe edema in cerebral cortex, vascular congestion, subarachnoid hemorrhage and brainstem edema were observed in saline controls. Similar but less severe findings were observed in vit D3 treatment group. Comparison between the histopathological scores of these two groups didn't yield a significant difference of improvement (p=0.127). In the 3rd day evaluation, severity of cerebral cortical neuronal degeneration, edama, vascular congestion and subarachnoid hemorrhage were lessened in saline controls. Similar findings were observed in vit D3 treatment group. Statistically, no significant difference was determined between the histopathological scores of these two groups (p=0.127). The 8th day evaluation of saline controls yielded same findings with those of 3rd day. On the other hand, significant improvement and statistically difference (p=0.040) was determined in vit D3 treatment group. In conclusion, vit D3 could have an ameliorating effect in patients suffered from diffuse axonal injury.