Deneysel kafa travmalarına bağlı yaygın beyin yaralanmalarında agmatinin iyileştirici etkileri
Ameliorating effect of agmatine in diffuse axonal injury after experimental head trauma
- Tez No: 142135
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Yaygın aksonal yaralanma, agmatin, diffuse axonal injury, agmatine
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV ÖZET Yaygın aksonal yaralanma, kafa travması sonrası gelişen ölümlerin kalıcı vejetatif durumun ve fonksiyon kayıplarının en sık nedeni olduğu bildirilmektedir. Bu çalışma, insanlarda argininden sentezlenen ve nöroprotektif olduğu serebral iskemi ve spinal kord yaralanması çalışmalarında gösterilen agmatinin, yaygın aksonal yaralanmada iyileştirici etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. 175-200 gr. ağırlığında 24 adet erkek, Sprague-Dawley rat modifiye Marmarou yöntemiyle kafa travmasına maruz bırakılarak, denekler rastgele iki gruba ayrıldı. Travmadan sonra dört gün, bir gruba agmatin, diğer gruba serum fizyolojik tedavisi uygulandı. Rafların günlük nörolojik muayeneleri yapıldı. Her iki grup travmadan sonra birinci, üçüncü ve sekizinci günlerde sakrifıye edilip beyin ve beyin saplan histopatolojik olarak incelendi. Rafların günlük yapılan nörolojik muayeneleri normaldi. Histopatolojik incelemede serebral korteks ve beyin sapından yapılan kesitler hematoksilen-eosin ve gümüş boyası ile boyanarak, bu bölgelerde oluşan nöronal, vasküler ve aksonal zedelenme oranları belirlenip skorlandınldı. Sonuçlar Mann-Whitney U testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Birinci gündeki değerlendirmede, kontrol grubunda serebral kortekste şiddetli ödem, vasküler konjesyon, subaraknoid kanama ve yaygın nöronal dejenerasyon, beyin sapında ödem ve aksonal retraksiyon topları mevcuttu. Agmatin ile tedavi edilen grupta da benzer bulgular gözlendi. İki grubun histopatolojik skorları karşılaştırıldığında iyileşme açısından belirgin bir fark bulunamadı (p=0,127). Üçüncü gündeki değerlendirmede, kontrol grubunda serebral kortekste nöronal dejenerasyon, ödem, vasküler konjesyon, aksonal retraksiyon toplarında ve subaraknoid kanamada azalma mevcuttu. Agmatin ile tedavi edilen grupta aksonal retraksiyon toplarında belirgin azalma mevcuttu. İki grubun histopatolojik skorları arasında istatistiksel olarak fark belirlenmedi (p=0,096). Sekizinci gündeki değerlendirmede kontrol grubunda gözlenen bulgular üçüncü gün bulguları ile aynı idi. Agmatin ile tedavi edilen grupta ise kontrol grubuna göre belirgin iyileşme ve istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p=0,040) belirlendi. Sonuç olarak, elde edilen bulgular agmatinin yaygın aksonal yaralanmalı hastalarda iyileştirici etkisinin olabileceğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ameliorating Effect of Agmatine in Diffuse Axonal Injury After Experimental Head Trauma Diffuse axonal injury is emphasized as the most common cause of a persistent state and severe disability after closed head injury. This study aims to investigate the ameliorating effect of agmatine in diffuse axonal injury which is shown to be neuroprotective by previous cerebral ischemia and spinal cord injury studies and synthesized from arginine in human cell. 24 male Sprague-Dawley rats, each weighing 175 to 200 gm were induced head trauma using modified Marmarou's model and separated into two groups random. One group treated with agmatine and the other group treated with saline for four days after trauma. Daily neurological examination was performed in all rats. Both groups were sacrified in the 1st, 3rd and 8th days after trauma and their brains and brainstems were examined histopathologically. Daily neurological examination was normal in all rats. In the histopathological examination, sections prepared from brain and brainstem with hematoxylin-eosin and silver stains observed for neuronal, vascular and axonal damages were given scores. Results were evaluated statistically with Mann- Whitney U test. In the 1st day evaluation, severe edema in cerebral cortex, vascular congestion, subarachnoid hemorrhage, brainstem edema and axonal retraction balls were observed in saline controls. Similar findings were observed in agmatine treatment group. Comparison between the histopathological scores of these two groups didn't yield a significant difference of improvement (p=0.127). In the 3rd day evaluation, severity of cerebral cortical neuronal degeneration, edema, vascular congestion, axonal retraction balls and subarachnoid hemorrhage were lessened in saline controls. Axonal retraction balls were significantly lessened in agmatine treatment group. Statistically, no significant difference was determined between the histopathological scores of these two groups (p=0.096). The 8th day evaluation of saline controls yielded same findings with those of 3rd day. On the other hand, significant improvement and statistically difference (p=0.040) was determined in agmatine treatment group. In conclusion, agmatine could have an ameliorating effect in patients suffered from diffuse axonal injury.