Sirkodyen tipoloji ve yaşam kalitesi ilişkisi
The relationship of circadian rhytm with the life quality
  1. Tez No: 142158
  2. Yazar: BETÜL ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜCEL AĞARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Sirkadyen ritim, Sirkadyen tipoloji, yaşam kalitesi 39, Circadian rhytm, Circadian typology, Life quality 40
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Özer B, Sirkadyen Tipoloji ve Yaşam Kalitesinin İlişkisi, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2004. Bu çalışmada, bir grup üniversite öğrencisinde, sirkadyen tipoloji ile yaşam kaliteleri arasında bir ilişki olup olmadığım araştırmak amaçlanmıştır. Y.Y.Ü. nin çeşitli birimlerinde okuyan, yaşlan 18-25 arasında değişen, 108 kız, 154 erkek, toplam 262 öğrenci çalışmaya alınmıştır. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-103/TR) ve Sabahlık-Akşamlık Tercihliliği Ölçeği (MEQ) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; %28.2 sabah, %51.1 ara, %20.6 akşam tipi oranlan bulunmuştur. Akşam tiplerinin yaşam kalitesi diğerlerine göre daha düşük, sabah tiplerinin basan puanlan diğerlerine göre anlamlı olarak yüksektir. Diğer bir bulgu Sabah tipinin yaşam kalitesinde sosyal baskı algısında artma ile basan puanlarının düşmesidir. Çalışmanın sonucunda; iş ve okul saatlerinde sirkadyen tipolojiye göre yapılacak düzenlemeler ile sabah ve akşam tipi kişilerde yaşam kalitelerinin ve okul başarılanımı yükseltilebileceğini düşünüyoruz. İş ve okul yaşamında verimliliğin arttınlması, sağlık sorunlarının azaltılması ve yaşam kalitesinin yükseltilebilmesi için bu alandaki çalışmaların ülke genelinde daha geniş gruplarda yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Özer B, The relationship of circadian rhytm with the life quality, Y.Y.Ü. Institute of Health Sciences, Department of Psychiatry, Master Thesis, Van, 2004. In this study, the precence of a correlation between circadian typology and life quality of among a group of university students has been investigated. A total of 262 students, 108 female, 154 male, from different schools of Y.Y.Ü have been enrolled for the study.For data collection, Personal Information Scale, WHO Life Quality Scale and Morningness-Eveningness Questionnaire (MEQ) were used. It was found that the subjects were 28.2 % morning type, 51.1 % intermediate type, 20.6 % evening type. Evening types have lower life qualities than others while morning types have higher academic scores. Another finding was that morning types have lower academic scores when they perceive social pressure. As a conclusion, with the arrangements in working and teaching hours the academic success of morning and evening types could be improved.