Akut psikoz veya psikoz belirtilerinde alevlenme nedeniyle yatırılarak sağaltım gören hastalarda Schneider'in birinci sıra belirtileri
Schneider's first-rank symptoms in patient with acute psychosis or psychotic exacerbation
- Tez No: 142157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT REZAKİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, duyarlılık, özgüllük, olasılık oram, faktör incelemesi, Schizophrenia, sensitivity, specificity, odds ratio, factor analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
IV ÖZET Turgut, İ.T., Akut Psikoz veya Psikoz Belirtilerinde Alevlenme Nedeniyle Yatırılarak Sağaltım Gören Hastalarda Schneider' in Birinci Sıra Belirtileri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatride Uzmanlık Tezi, Ankara, 2004. Akut psikoz veya psikoz belirtilerinde alevlenme nedeniyle hastanede yatırılarak sağaltımına karar verilen hastalarda Schneider Belirtilerinin tanısal değerlerinin, klinik ve sosyodemografik değişkenlerle ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. SCID-I ile DSM-IV tamları konan üç yüz hasta hastaneye yatışlarının ilk haftası içinde değerlendirilmiştir. SCID-I'in şizofreni tam ölçütleri, araştırmanın amacına uygun olarak modifiye edilmiştir. Psikopatoloji değerlendirmeleri PANSS, SANS, SAPS, MAS ve İGD kullanılarak yapılmıştır. Schneider Belirtilerinin tanısal değerleri; özgüllük, duyarlılık, pozitif ve negatif yordayıcı değerler, olabilirlik oranı, olasılık oranları hesaplanarak incelenmiştir. Schneider Belirtilerinin şizofreniye özgü olmadığı, şizofrenide %64, iki uçlu duygudurum bozukluğunda %41 oranında görüldüğü bulunmuştur. Schneider Belirtilerinin duyarlılıklarının ve herhangi bir belirtinin varlığının şizofreni için özgüllüğünün düşük (0.54) olmasma karşın, tek tek belirtilerin özgüllüklerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Tek bir Schneider Belirtisi.olmasının tanının şizofreni olma olasılığım 2.04 (1.29-3.25, %95 G.A.) kat artırdığı bulunmuştur. Bazı Schneider Belirtilerinin şizofreni olma olasılığım diğerlerine göre daha fazla artırdığı bulunmuştur. Kaiser normalleştirmesi sonrasında varimaks rotasyonu yapılarak Schneider Belirtilerinin yalnız ve PANNS maddeleri ile birlikte faktör incelemeleri yapılmıştır. Faktör incelemesinde bedensel edilgenlik, yönlendirilmiş düşüceler, dürtüler,iradi eylemler ve düşünce sokulmasının diğer psikoz belirtilerinden ayrı bir faktöre yüklendiği görülmüştür. Birinci Sıra Belirtilerinin şizofreniyi diğer psikozlardan kesin olarak ayırt etmediği, bazı belirtilerin şizofreniyi, özellikle paranoid ve ayrışmamış alt tiplerini ayırt etme olasılığının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu araştırmanının bulgularına göre Birinci Sıra Belirtilerine güncel tanı sımflandırmalannda verilen önem ampirik destekten yoksundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turgut İ.T., Schneider's First-Rank Symptoms in Inpatients with Acute Psychosis or Psychotic Exacerbation. Hacettepe University Faculty of Medicine, Dissertation Thesis in Psychiatry, Ankara, 2004. The aim of the study is to investigate the diagnostic value of Schneider's first-rank symptoms (FRS) and the relation between the FRS and the clinical and socio- demographic variables in inpatients which are hospitalized due to acute psychosis or exacerbation in psychotic symptoms. Three hundred patients were assessed in their first week of admission with SCID-I to establish the DSM-IV diagnosis. The criterion which gives a special emphasis to FRS was disregarded and two criteria other than FRS were sought to diagnose schizophrenia. GAF, SANS, SAPS, PANSS and MAS were used to assess the psychopathology of the patients. The diagnostic values of FRS were documented using sensitivity, specificity, positive and negative predictive values, likelihood ratio, and odds ratio. The prevalence of FRS in schizophrenia and bipolar disorder were 64% and 41%, respectively. The sensitivities and the specificity for the presence of at least one FRS were low, but the specificities of individual symptoms were high ranging from 0.79 to 0.99. The odds ratio for having schizophrenia for patients with at least one FRS was 2.04 (95%C.L, 1.29-3.25). Some of the individual FRS were found to have a diagnostic value greater than others. A principal component analysis with varimax rotation of FRS and PANSS items was carried out. Somatic passivity, made thoughts, made volition and thought insertion was found to comprise a factor separated from the other psychotic symptoms. FRS did not have a clear differentiating value for schizophrenia. Some of the FRS have a higher discriminative value for schizophrenia, especially for paranoid and undifferentiated subtypes. However, the given emphasis to FRS in diagnosing schizophrenia in current diagnostic classification systems lacks empirical support.