Dialize bağlı amiloid artropatinin gösterilmesinde 99mTc-MDP 99mTc-Sestamibi ve 99mTc-DMSA(V)in yeri
99mTc-MDP 99mTc-Sestamibi and 99mTc-DMSA (V)scintigraphies in diagnosis of dialysis-related amyloid arthropathy
- Tez No: 142197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KULA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dialysis-related amyloid arthropathy, 99mTc-MDP, Tc-MIBI, ”"'Tc- DMSA (V). vm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
DİYALİZE BAĞLI AMİLOİD ARTROPATİNİN GÖSTERİLMESİNDE 99ınTc-MDP, 99mTc-SESTAMİBİ VE 99mTc-DMSA (V)'İN YERİ ÖZET Amaç: Beş yıldan daha fazla süredir diyalize giren ve paratiroid adenomu ön tanısı ile müracaat eden hastalarda, amiloid artropatinin gösterilmesinde konvansiyonel kemik sintigrafisi ile 99mTechnetium-dimcrcaptosuccinic acid (V) [99mTe-DMSA (V)J ve 99nıTc- methoxyisobutyl isonitrile (99mTc-MIBI)'nin kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod:“”' Tc-MIBI kullanılarak yapılan iki fazlı paratiroid sintigrafisi çalışmasını takiben, tüm hastalardan, tüm vücut tarama çalışması ve şüpheli eklem bölgelerinden statik imajlar ile diz eklemlerinden SPECT görüntüleri alındı. Tüm hastalardan bir hafta içerisinde klinik şikayetleri sorgulanarak, toplam 15 eklem üzerinde genel fizik muayenelerini takiben, ayrı günlerde 99mTc~methylcnc-diphosphonate (,mTc-MDP) ve mTc- DMSA (V) kullanılarak tüm vücut tarama, statik ve SPECT görüntüleri tekrar edildi. Tüm hastalardan, randomize olarak seçilen bir diz ekleminden alman biyopsilerin histopatolojik sonuçları hasta şikayeti, fizik muayene bulguları ve her üç radyofarmasötiğe ait bulgular ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alman 25 hastanın (13 erkek, 12 kadın) üçü periton diyalizine, 22 hasta hemophane membran kullanılan hemodiyalize girmekteydi. Cinsiyetlerine göre hastaların diyalize başlama yaşları, çalışma sırasında yaş ortalamaları ve diyaliz sürelerinde farklılık yoktu (p>0.05). Onbeş hastanın toplam 37 ekleminde şikayet bulunmaktaydı. On hastanın toplam 22 ekleminde fizik muayene bulgusu pozitifti ve en fazla diz ekleminde pozitiflik vardı. Kemik sintigrafisi çalışmasında 25 hastanın 208 ekleminde; 99mTc-MIBI ile 15 hastanın 27 ekleminde ve 99mTc-DMSA (V) ile 20 hastanın 150 ekleminde tutulum saptandı. Radyofarmasötik maddenin eklemlerde aktivite tutulumlarına göre inceleme yapıldığında 99mTc-MDP ve 99mTc-DMSA (V)'in en sık diz ekleminde tutulumu görüldü. Histopatolojik değerlendirmede toplam 22 (% 88) hastada amiloid birikimi (amiloid artropati) saptandı. Yöntemlere göre diz ekleminde amiloid saptanmasının sensitivite değerleri şikayet için % 34.8, fizik muayene için % 18.2, Kemik sintigrafisi için % 95.5, 99mTc-MIBl için %4.6 ve 99mTc-DMSA (V) için % 63.6 olarak bulundu. Amiloid birikimi histopatolojik olarak gösteri lemeyen üç hastanın tamamı kemik sintigrafisinde pozitifken, iki hasta
Özet (Çeviri)
99MTC-MDP, 99MTC-SESTAMIBI AND99M TC-DMSA (V) SCINTIGRAPHIES IN DIAGNOSIS OF DIALYSIS-RELATED AMYLOID ARTHROPATHY ABSTRACT Aim: The aim of this study was to evaluate the value of“”'Tc-MDP, 99“Tc-DMSA (V) and mTc-MIBI scintigraphies in diagnosis of dialysis-related amyloid arthropathy in patients who applicated from suspected parathyroid adenoma and had for five years dialysis period at least. Materials and methods: After all patients had two phases parathyroid scintigraphy using mTc-MIBI, whole-body and single photon emission tomography (SPET) images in knee region, and static images in the suspected articular areas were obtained in all patients. Clinical complaints of patients were inquired, and physical examinations were obtained in total 15 joints of each patient within one week. Whole-body and SPET images obtained using mTc-MDP, Tc-DMSA (V) on different days. Biopsy was done from a knee region at random. Histopathologic findings compared with patient's complaint, results of physical examinations and scintigraphic images of three radiopharmaseulical agents. Results: 25 patients whom 22 had hemodialyis with hemophane membrane and 3 had peritoneal dialysis completed the sudy. There were not statistically differences in the mean of ages at onset of dialysis and at study, dialyis times between two genders (p>0.05). There were complaints in 37 joints of 15 patients. Physical examination were positive in 22 joints of 10 patients. Positive signals were the most frequency in knee areas. In the scintigraphy studies, the increased uptake were shown in 208 joints with 99mTc-MDP, 27 joints with 99mTc-MIBI, and 150 joints with '”Tc-DMSA (V). Increased uptake was found the most frequency in knee regions with 99mTc-MDP and 99mTc-DMSA (V) scintigraphics. Dialysis-related amyloid accumulation was determined in 22 of 25 patients (88%) by histopathological examination. Sensitivity values for diagnosis of amyloidosis in knee joint were accounted as 34.8 % for patient's complaints, 18.2% for physical examination, 95.5 % for 99,nTc-MDP scintigraphy, 4.6 % for 99mTc-MIBI scintigraphy, and 63.6 % for“”Tc-DMSA (V) scintigraphy. VllHislopalhological evaluation were negative three patients, and all of them were positive in 99mTc-MDP scintigraphy and two of them were positive in“'”Tc-DMSA (V) scintigrapy. Conclusions: Although findings of bone scintigraphy were found higher sensitivity method, it was thought that bone scintigraphy were not adequate method alone because of accumulation mechanisms and false positive results of“Tc-MDP. The sensitivity of ''”Tc- DMSA (V) for diagnosis of dialysis-related amyloid arthropathy were not so much, the value of its specifity were not also enough because of a few of negative cases. We thought that 99mTc-MIBI was insignificant in imaging of dialysis-related amyloid arthropaty.