Hepatosellüler karsinoma teşhisinde des-gamma carboxyprothrombin'in rolü
The Role of des gamma carboxyprothrombin in the diagnosis of hepatocellular carcinoma
  1. Tez No: 142471
  2. Yazar: YAŞAR NAZLIGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa-fötoprotein, siroz, kronik karaciğer hastalıları, kronik viral hepatit, des-gamma karboksiprotrombin, hepatosellüler karsinoma. 30, Alfa-fetoprotein, cirrhosis, chronic liver diseases, chronic viral hepatitis, des-gamma carboxyprothrombin, hepatocellular carcinoma. 31
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Hepatosellüler Karsinoma Teşhisinde Des-gamma Carboxy prothrombin 'in Rolü Amof/ar.Hepatosellüler karsinoma, karaciğerin kronik parankim hastalıklarında başlıca ölüm nedenleri arasındadır. Tümör markırlannm diagnostik gücünün zayıflığı, teşhisin gecikmesine neden olarak küratif tedavilerin uygulanabilirliğini kısıtlamaktadır. Japon ve Amerikan hastalarda yapılan araştırmalarda serum DCP konsantrasyonlarına bakılmasının AFP'den daha faydalı olduğu gösterilmiştir. Türk hastalarda DCP'nin sensitivite ve spesifisitesinin araştırılarak AFP ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Metodlar. Otuz iki sağlıklı (grup 1), 40 sirozsuz kronik viral hepatitli hasta (grup 2), 39 HCC bulunmayan sirotik hasta (grup 3) ve 36 HCC hastası (grup 4), toplam 147 kişiden serum örnekleri elde edildi. Eş zamanlı olarak AFP için de kan örnekleri alındı. Bulgular. Serum DCP ve AFP seviyeleri grup 1' den grup 4' e doğru istatistikî olarak anlamlı artış gösterdi. Fakat her iki markır da Child-Pough, Okuda ve CLIP skorlama sistemleri ile korele değildi. Tümör morfolojisi ile de bağmtı tespit edilmedi. ROC eğrisi kullanılarak her iki markırm cutoff değerleri ile sensitivite ve spesifisiteleri hesaplandı. DCP' inin cutoff değeri 28.7 mAU/ml, sensitivite ve spesifisitesi sırasıyla % 72.2 ve % 65.4 bulundu. AFP'nin sensitivitesi ve spesifisitesi sırasıyla % 75 ve % 79.5 bulundu. Sonuç. Türk hastalarda DCP'nin, HCC'yi malign olmayan kronik karaciğer hastalıklarından ayırt etmmede AFP' ye üstünlüğü yoktur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Role of Des-Gamma Carboxyprothrombin in the Diagnosis of Hepatocellular Carcinoma. Background/Aims. Hepatocellular carcinoma (HCC) is a major cause of death chronic parenkimal liver diseases. Therapies are rarely curative. This is in part due to the poor performance of available tumor markers leading to delay in diagnosis. Measurements of serum concentrations of des-y-carboxyprothrombin (DCP) have been reported to be more sensitive and specific than alfa-fetoprotein (AFP) for the detection of HCC in Japanese and American patients. In the current study, we aimed to investigare the rates of sensitivity and spesificity of DCP, and to compare with those of AFP for differentiating HCC from nonmalignant liver disease in a cohort of Turkish patients. Methods. One hundred and forty seven serum samples were obtained from 32 normal healthy subjects (group 1), 40 patients with noncirrhotic chronic hepatitis (group 2), 39 patients with cirrhosis without HCC (group 3), and 36 patients with HCC (group 4). Simultaneous determinations of serum DCP by enzyme immunoassay and AFP levels were performed. Results. Both AFP and DCP levels increased progressively from group 1 to group 4, but the levels of these markers did not show any correlation with Child-Pough, Okuda and CLIP scoring systems or tumor morphogy. ROC curve indicated that a DCP value of 28.7 mAU/ml yielded the best sensitivity (72.2%) and spesificity (65.4%) for differentiating patients with HCC from those with chronic hepatitis and cirrhosis. The rates sensitivity and spcificity of AFP estimated to be 75% and 79.5%. Conclusion. DCP was less usefulness than AFP for differentiating HCC from nonmalignant chronicliver disease in Turkish patients.