Domperidonun diabetik gastropati semptomları, mide boşalma zamanı ve glisemik kontrol üzerine etkisi
The effects of domperidone on symptoms of diabetic gastropathy, gastric emptying time and glycemic control
- Tez No: 142501
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBİLA DÖKMETAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Diabetik gastropati, domperidon, mide boşalma zamanı, Diabetic gastropathy, domperidone, gastric emptying time
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ill ÖZET Diabetes mellituslu (DM) hastalarda, üst gastrointestinal sistem semptomlar sıklıkla görülür. Mide boşalmasının gecikmesi çeşitli radyolojik ve sintigrailk görüntüleme yöntemlerinin yardımı ile gösterilebilmektedir. Diabetik hastalarda gelişen dispepsinin tedavisinde amaç, üst gastrointestinal sistem semptomlarının düzeltilmesi ve iyi diabetik kontrolün sağlanmasıdır. En etkili yaklaşım ise prokinetik ilaçların kullanılmasıdır. Bu amaçla kullanılan domperidon, gastrokinetik etkisini midedeki periferik dopamin reseptörlerine bağlanıp onları antagonize ederek gösterir. Bu çalışmada, domperidonun diabetik gastropatili hastalarda mide boşalma zamanı (MBZ), dispeptik semptomlar ve glisemik kontrol üzerine olan etkileri incelenmiştir. Diabetik gastropati semptomları olan 19 diabetik hasta seçildi, hastaların MBZ 12 saatlik açlığı takiben sintigrafık yöntemle değerlendirildi. Hastaların 8 'inin MBZ uzundu, 11 'inin MBZ normaldi. Ayrıca, 18 sağlıklı kişiden kontrol grubu oluşturuldu. Diabetik hastaların MBZ kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha uzundu. Hastalara bir ay süre ile 3x10 mg/gün dozunda domperidon tedavisi verildi. Tedavi öncesinde ve sonrasında dispeptik semptom skoru (DSS), HbAlc, açlık kan şekeri (AKŞ) ve tokluk kan şekeri (TKŞ) değerlendirildi. Hastaların AKŞ 12 saatlik açlıktan sonra ölçüldü, TKŞ ve HbAlc değerleri yemekten 2 saat sonra ölçüldü. Ayrıca MBZ uzun olan hastalarda tedavi sonrası MBZ tekrar değerlendirildi. Domperidon tedavisi sonrasında, DSS, AKŞ, TKŞ ve HbAlc seviyelerinde anlamlı azalma tespit edildi. Ayrıca MBZ uzun olan hastaların da tedavi sonrası MBZ'nda anlamlı azalma gözlendi. AKŞ ve vücut kitle indeksi ile MBZ arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulundu. Yaş, TKŞ, HbAlc, diabet süresi ve DSS ile MBZ arasında anlamlı ilişki yoktu. Sonuç olarak, diabete bağlı üst gastrointestinal sistem semptomu olan hastalarda domperidonun, MBZ'nda, DSS'nda anlamlı azalmaya neden olduğu ve glisemik kontrolü kolaylaştırdığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Upper gastrointestinal system symtoms frequently occur in patients with diabetes mellitus (DM). Delayed gastric emptying can be shown by various radiologic and scintigraphic methods. For the treatment of dyspeptic symptoms in diabetic patients, the main goal is both treatment of the upper gastrointestinal system symptoms and providing favorable diabetic control. The most effective approach is using prokinetic agents. Domperidone, used for this purpose, shows its gastrokinetic effects depending on dopamine antagonism, by attaching to peripheral dopamine reseptors in the stomach. In this study, the effects of domperidone on gastric emptying time (GET), dyspeptic symptoms and glycemic control in diabetic patients were examined. Nineteen diabetic patients with gastropathy symptoms were enrolled. Gastric emptying time was assessed by scintigraphic method after 12 hours fasting. Gastric emptying times of 8 patients were delayed, GET of 1 1 patients were normal. And we used control group which includes 18 healthy individuals. GET was longer than control group in diabetic patients significantly. We administered domperidone treatment to patients at the dosage of 3x10 mg/day for one month. At the beginning and at the end of the treatment, we explored dyspeptic symptoms score (DSS), HbAlc, fasting glucose concentration and postprandial glucose concentration. Fasting glucose concentration is measured after 12 hours fasting, postprandial glucose concentration and HbAlc are measured after 2 hours after meal. Furthermore we reexplored GET at the patients with delayed GET at the end of the treatment. At the end of domperidone treatment, the levels of HbAlc, DSS, fasting glucose concentration and postprandial glucose concentration were decreased significiantly. And GET of patients with delayed GET was reduced significantly at the end of treatment. We found that there is a positive corellation between GET and preprandial glucose, body mass index. But there is not any corellation between GET and age, postprandial glucose, HbAlc, duration of diabetes, DSS. As a result, domperidone reduced GET and DSS significantly in the diabetic patients with upper gastrointestinal symptoms and facilitated glycemic control.