Prokinetik ajanların proksimal-distal kolon motilitesi üzerine etkilerinin olup olmadığının deneysel olarak çalışılması
Experimentally investigation of prokinetic agents on the proximal and distal colon motility in vitro
- Tez No: 243246
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KÖYLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Prokinetik ajanlar, Colon, Motilite, Amplitüd, Frekans, Prokinetic agents, Colon, Motility, Amplitude, Frequency
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Prokinetik ajanların mide ve ince barsaklarda motiliteyi artırdığı bilinmektedir. Bu ajanların kolon motilitesi üzerine bir çok çalışma olmasına rağmen, konu henüz tam anlamıyla açıklanamamıştır. Bu çalışmanın amacı, prokinetik ajanların proksimal ve distal kolon kaslarının aktivitesi üzerindeki etkilerini incelemektir.Winstar Albino türü 40 adet erkek rat beş gruba ayrıldı. Ratlara, doku örnekleri alınmadan üç gün önce kontrol grubuna serum fizyolojik (SF), eritromisin grubuna eritromisin süspansiyon 50mg/kg/gün, ampisilin grubuna ampisilin süspansiyon 50mg/kg/gün, domperidon grubuna domperidon süspansiyon 30mg/kg/gün, metoklopramid grubuna metoklopramid süspansiyon 30mg/kg/gün ve günde üç kez olacak şekilde orogastrik gavajla verildi. Ratlar sakrifiye edilerek proksimal ve distal kolonları eksize edildi. Kolonik segmentler 10 ml'lik organ banyosuna sirküler kas istikametinde asılarak, spontan kontraksiyonlar bir poligraf yardımı ile kaydedildi. Kontraksiyonların amplitüd (% KCl) ve frekansındaki (sayı/dk) değişiklikler ortama antagonistler eklenmeden önce ve sonra ayrı ayrı analiz edildi. Organ banyosuna L-NNA, indometazin, nimesulid, hexamethonium ve tetradodoxin, antagonistleri konularak antagonist cevap ilişkisi elde edildi.Elde ettiğimiz sonuçlarda; grupların spontan kasılmaları değerlendirildiği zaman her dört grubun spontan kasılma amplitüdlerinin kontrol değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğu saptandı. Proksimal ve distal kolondan alınan doku örneklerine antagonistler ekleyerek oluşan değişikliklerin mekanizmasının incelemesinde hem proksimal kolon hem de distal kolon dokusunda, her dört grupta L-NNA, indometazin ve nimesulid, amplitüd değerlerini kontrol grubuna göre anlamlı olarak artırırken, hekzametonyum ve tetradotoksin değişiklik saptanmadı. Frekans cevapları incelendiği zaman sadece Eritromisin grubunun frekanslarının kontrol grubundan istatistiksel olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmanın devamında ise; Ampisilin, Domperidon ve Metoklopramid gruplarında ise frekans değerlerini kontrol grubundan farklı olmadığı saptanmıştır. Distal kolon dokusunda, bütün deney gruplarında L-NNA frekans değerlerini diğer antagonistlere göre anlamlı olarak artırmıştır.Sonuç olarak, GİS'de motilite artışı gerektiren durumlarda motiliteyi artırmak amacı ile eritromisin, ampisilin, domperidon ve metoklopramid kullanımı faydalı olabilir. Ayrıca bu ilaçları NOS inhibitörleri ve PG sentez inhibitörleri ile birlikte vermenin etkilerinin artışına katkısı olabilir.
Özet (Çeviri)
It is known that prokinetic agents increase the motility of stomach and intestine. Although there are many studies on the motility of colon, its mechanism is not well clarified. The aim of this study to investigate the effects of prokinetic agents on proximal and distal colon tissues.Forty male wistar albino rats were allocated into five groups. Before taking the tissue samples, some agents were given by oral gavage, three times a day. to the animals: serum physiologic to the control group, 50 mg/kg/day erythromycin suspension to the erythromycin group, 50 mg/kg/day ampicillin suspension to the ampicillin group, 50 mg/kg/day domperidon suspension to the domperidon group, 30 mg/kg/day metoclopramide suspension to the metoclopramide group. The proximal and distal colon tissues were taken after the sacrification of rats, the colonic segments were mounted in 10 ml organ baths in the direction of circular muscles, and the contractions were recorded by a polygraph. The changes in the amplitude (% of KCl) and frequency (number/min) of contractions were analyzed before and after the addition of antagonists. The antagonist responses were taken by L-NNA, indomethacin, nimesulid, hexamethonium and tetradotoxin.The spontaneous contractions from all four group tissues were significantly less than control group. While investigating the mechanism of the contraction changes, L-NNA, indomethacin, nimesulid significantly increased the amplitude of both proximal and distal colon spontaneous contractions compared with control group but hexamethonium and tetradotoxin did not. According to the frequency responses, the erythromycin group responses were significantly higher than control group. The frequency responses from ampicillin, domperidon and metoclopramide groups were different from control group. In the distal colon tissues, L-NNA significantly increased the frequency responses compared with other antagonists.In conclusion, erythromycin, ampicillin, domperidon and metoclopramide may be useful to increase the motility of gastrointestinal system. On the other hand, the use of these agents in combination with NOS inhibitors and prostaglandin synthesis inhibitors may increase the effects of these agents.