Integrating a radar model into synthetic environment
Bir radar modelinin sentetik ortama entegre edilmesi
- Tez No: 143277
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN, PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Radar Simülasyonu, Arazi sadeleştirme, Sentetik ortam, Radar Simulation, Terrain Simplification, Synthetic Environment
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı bir matematiksel radar modelinin(Radcal) sentetik ortama entegre edilmesidir. Sentetik ortam arazı yapısı, doğal ve yapay nesneleri örneğin: bitki örtüsü, hava koşulları, arazi detayları, hedefler vs. içermektedir. Sentetik ortama yerleştirilmiş radar bütün girdi parametrelerini ortamdan alır, radar hesaplama modeli, Radcal'ı çağırır ve sonucu radar ekranına gönderir. Gerçek zamanlı hesaplamaları daha hızlandırmak için ön hesaplamalar geliştirilmiştir. Bu hesaplamalar arazi üzerinde kenar bulma ve Delaunay üçgenlemeler yapan algoritmaları içermektedir. Gerçek zamanlı algoritmalar hızlı ve hataya duyarlı hesaplamalar yapan algoritmalar içermektedir. Bu algoritmalar sentetik ortamdaki datayı çıkarmak, işlemek ve radar hesaplama modülünün gerektirdiği formata çevirmek için geliştirilmiştir. Bu işlemleri yapmak için hızlı poligonal yaklaştırmalar(MDL, DP-Hull), matematiksel işlemler (eğrilik yarıçapı, eğri uydurma) hesaplamalar kullanılmıştır. Gerçek radar penceresinin fonksiyonlarını yerine getirmek için radar analiz ara yüzü geliştirilmiştir. Analiz ara yüzünün fonksiyonları kullanıcıyı radarı kontrol etmesini ve performansını görebilmesini sağlayan özelliklerle arttırılmıştır. Sentetik ortam ara yüzü, kullanıcının sentetik ortamda bulunan nesneleri kontrol ve yönlendirmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Radar ve hedeflerin yerleri arazide değiştirilerek radar performansı değişik arazı koşullarında incelenebilmektedir. Asıl program bağımsız geliştirilmiş modüllerin entegre edilmesiyle oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to integrate a radar mathematical model (Radcal) into synthetic environment. The synthetic environment contains terrain model, natural and artificial entities such as surface materials, weather conditions, cultural features, targets etc. Radar located in the synthetic environment gets all inputs from environment, calls the radar calculation unit Radcal, and sends the result to radar display screen. The preprocessing algorithms were developed to increase the speed of real time calculations. These algorithms include edge detection and Delaunay triangulation on the environment. The Real time calculations include fast and accurate algorithms. They were developed to extract, process and convert the data into the format that Radcal requires. Fast polygonal approximation methods (MDL, DP-Hull), mathematical calculations (radius of curvature, curve fitting) are used to perform these operations. A radar analyzer interface was developed to simulate the radar screen. Analyzer interface was enhanced with the features which enable the user to control the radar parameters and analyze the radar performance. Environment interface was developed to enable the user to control and direct the entities in the synthetic environment. The radar and target positions can be changed and the performance of the Radcal in different environment conditions can be easily examined. The overall work was produced by integrating the separately developed modules.