Isothermal transformations at SUB-Ms Temperatures in low alloy steels
Düşük alaşımlı çeliklerde martensit başlangıç sıcaklığı altında eşısıl dönüşümler
  1. Tez No: 143285
  2. Yazar: MÜGE ERİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: eşısıl dönüşümler, beynit, c-eğrileri, östenit kararlılaşması, isothermal transformations, bainite, c-curve kinetics, austenite stabilization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, 2 orta karbonlu düşük alaşımlı ve bir yüksek karbonlu düşük alaşımlı çelik (30CrMnSiA, AISI 5140, DİN lOOCr 6) martensit başlangıç ve bitiş sıcaklıkları arasında, ve martensit başlangıç sıcaklığı üzerinde 10 derecelik aralıklarla, değişik sürelerde, eşısıl olarak dönüştürüldü. Dönüşümlerin yapılacağı sıcaklık aralığına göre deneylerde tuz banyosu ve yağ banyosu kullanıldı. Isıl işlem sonucu oluşan mikroyapılar çoğunlukla taramalı elektron mikroskobuyla incelendi, bunun yanısıra optik mikroskop çalışması, x-ışınlan ve mekanik testlerle sonuçlar desteklendi. İncelenen mikroyapılarda, sıcaklık ve zamanla değişen miktarlarda, martensit, menevişli martensit, beynit, menevişli beynit ve kararlı östenit bulundu. Her üç çelikte de martensit başlangıç sıcaklığı altında beynitik dönüşüm gözlendi. Bu dönüşümün 350°C ve 300°C arasında, beynit c-eğrisini martensit başlangıcı altında da izlendiği deneylerle gösterildi. 30CrMnSi A numunelerinde Ms altı beynitik çözünmenin yanısıra, eşısıl bekleme sonucunda östenit kararlılaşması gözlendi. DİN lOOCr 6 numunelerinde, 120°C de 168 saatlik eşısıl dönüşüm sonucunda beynitik dönüşüm gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, 2 medium carbon low alloy steels (30CrMnSiA and AISI 5140) and a high carbon low alloy steel (DIN lOOCr 6) have been isothermally transformed between their Ms and Mf temperatures, at 1 0°C intervals for various periods of time. A salt bath and an oil bath have been employed for the isothermal transformations, depending on the temperature range to be studied. The microstructures that formed as a result of each application have been studied by scanning electron microscopy mainly, and also followed and supported by optical microscopy, x-ray diffaction and mechanical tests. The results indicate a complicated microstructural formation consisting of martensite, tempered martensite, bainite, tempered bainite, and stabilized austenite depending on the time and temperature of the transformation. Bainite formation well below Ms is observed in 3 types of steels used in this study. Also it is found that the bainite formation below Ms temperature follows c-curve kinetics, between 350°C and 300°C. Along with bainitic decomposition of the undercooled austenite in 30CrMnSi A, stabilization of austenite is also observed. For the high carbon low alloy steel used (DIN lOOCr 6), bainitic transformation is observed at 120°C after 168 hours of isothermal holding.