Performance improvement of A 3-D configuration reconstruction algorithm for an object using a single camera image
Üç boyutlu uzayda cisimlerinin konumlarının tek kamera görüntüsü kullanılarak belirlenmesi için geliştirilen yöntemin performans iyileştirilmesi
  1. Tez No: 143286
  2. Yazar: SİBEL ÖZKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT PLATİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kamera kalibrasyonu, eşik belirleme, siyah-beyazlaştırma, elips tanıma, mercek bozuklukları, hedef tanıma, Camera calibration, thresholding, binarization, ellipse recognition, lens distortion, target recognition
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, cisimlerin 3 boyutlu uzaydaki konumlarını pasif ikincil bir hedef kullanılarak belirleyen bir yöntemin iyileştirilmesi üzerine odaklanılmıştır. Bu çalışmaya temel oluşturan önceki çalışmalarda, 3 boyutlu uzayda cisimlerin konumlarını belirleyen bir yöntemin kuramı geliştirilmiş ve bu yöntem bir bilgisayar programı yardımıyla, bir optik ölçme sistemi ve sayısal görüntüleme sistemi üzerinde uygulanmıştır. Kullanılan pasif ikincil hedef, içinde iki benek olan bir daireden oluşmaktadır. Geliştirilen bu yöntemi herhangi bir dış müdahale olmaksızın çalışan otonom sistemlerde uygulayabilmek için, bir otomatik hedef belirleme yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem optik sistemce çekilmiş ve depolanmış 8 bitlik bir resimde dairesel hedefin görüntüsü olan elipsi bulmakta, kenarlarını otomatik olarak belirlemektedir. Yöntemin kısmi olarak görüntülenmiş elipsler için de kullanılabildiği gösterilmiştir. Çalışmada geliştirilen başka bir iyileştirme de görüntüleme sisteminin iç kamera parametrelerinin belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
Performance improvement of a 3-D configuration reconstruction algorithm using a passive secondary target has been focused in this study. In earlier studies, a theoretical development of the 3-D configuration reconstruction algorithm was achieved and it was implemented by a computer program on a system consisting of an optical bench and a digital imaging system. The passive secondary target used was a circle with two internal spots. In order to use this reconstruction algorithm in autonomous systems, an automatic target recognition algorithm has been developed in this study. Starting from a pre-captured and stored 8-bit gray-level image, the algorithm automatically detects the elliptical image of a circular target and determines its contour in the scene. It was shown that the algorithm can also be used for partially captured elliptical images. Another improvement achieved in this study is the determination of internal camera parameters of the vision system.