Investigations of wheat genes involved in zinc efficiency mechanism using differential display technique
Çinko eksikliğine dayanıklılık mekanizmasında rol alan buğday genlerinin farklılık gösterimi yöntemi ile araştırılması
  1. Tez No: 143293
  2. Yazar: MİNE TÜRKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİNUR AKKAYA, PROF. DR. SEMRA KOCABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko eksikliği, Çinko dayanıklılığı, Farklılık gösterimi, Ekmeklik buğday, Hidroponik, ABC taşıyıcı, Çinko taşıyıcısı, Alkol Dehidrogenaz, Zinc efficieny, Zinc deficiency, Differential Display, Bread wheat, Hydroponics, ABC transporter, Zinc transporter, Alcohol Dehydrogenase
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çinko birçok enzimin yapışma katılan, bitkilerin büyümesinde ve farklılaşmasında rol alan bir metaldir. Buğday dünyada en çok tüketilen tahıl ürünlerinden birisidir. Bazı buğday türleri çinko eksikliğine karşı direnç gösterememektedir ve bu durum ürün veriminde kayıplara yol açmakla birlikte bitkilerde hastalık dirençliliğinin azalmasına ve ürün kalitesinin düşmesine de yol açmaktadır. Bazı buğday türleri ise çinko eksikliğinden etkilenmemektedir. Bu çalışmada iki farklı örnek arasındaki farklı düzeyde ifade olmuş genlerin tanımlanmasında kullanılan 'farklılık gösterimi' yöntemi kullanıldı. Çinko eksikliğine karşı en dirençli olan Kıraç-66 ekmeklik buğday türü hidroponik besi ortamında farklı çinko konsantrasyonlarında büyütüldü ve farklı zaman aralıklarında bitkilerden örnekler alındı. Bitkilerden RNA izolasyonları yapıldı ve farklılık gösterimi yöntemi uygulandı. Sonuçlar incelendikten sonra farklı ifade olan bantlar seçildi ve sekans analizi yapıldı. DNA sekans analizleri sonucunda seçilen üç bantm mevcut veritabanlannda çinko alımında görevli muhtemel genlere ait parçalar oldukları tespit edildi. Bu çalışmada farklı çinko konsantrasyonlarında büyütülen çinko eksikliğine dayanıklı bitkiler üzerine farklılık gösterimi yöntemi uygulanarak üç muhtemel gen parçası bulundu. Bu parçalar çinko taşıyıcısı, ABC taşıyıcı ve ADH (alkol dehidrogenaz) genleri ile benzerlik gösterdi. Bu üç genin çinko eksikliğine dayanıklılık mekanizmasında görev aldıkları biliniyor. Bu genler üzerine ileri çalışmalar uygulanacak.
Özet (Çeviri)
Zinc is a metal involved in structure of many enzymes, in the growth and differentiation of plants. Wheat is one of the most consumed cereals. Some wheat cultivars can't deal with zinc deficiency and this situation not only reduces grain yield but also weakens the resistance of cereals to diseases and impairs the nutritional quality of the grain. Some wheat cultivars are not affected by zinc deficiency. In this study, 'differential display', used for determination differentially expressed genes between two samples, was performed. The most zinc efficient bread wheat cultivar Kıraç-66 was grown in hydroponics medium and samples were taken at different time periods. RNA isolations were done and differential display technique was performed. After exarmning the results, differentially expressed bands were selected and sequenced. DNA sequence analysis were done in available databases which showed that three of the bands were fragments of putative zinc transporters. In this study we have found threee putative gene fragments using differential display technique on zinc efficient plants grown under differeing zinc concentrations. These fragments showed homology with zinc transporter, ABC transporter and ADH (Alcohol Dehydrogenase). It is known that all of these three genes are involved in zinc efficiency mechanism. Further studies will be conducted on these gene fragments.