Robust video transmission using data hiding
Bilgi saklama ile dayanıklı video iletimi
- Tez No: 143318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ALATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklı Video iletimi, Bilgi Saklama, Hata Düzeltme, Eşzamanlama, Hata Algılama, H.263+, Robust Video Transmission, Data Hiding, Error Concealment, Synchronization, Error Detection, H.263+
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Videonun gürültülü bir kanaldan iletimi, görüntü kalitesini önemli ölçüde düşüren hatalara sebep olmakta ve bu hataların saklanmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Literatürde, eldeki verileri kullanarak hatalı kısımların tahminine dayalı bir çok hata düzeltme yöntemi bulunmaktadır. Bu problemin çözümünde, hatalı kısımların öngörüsüne seçenek gibi görünen, bilgi saklama yaklaşımını kullanmak alıcıya görüntü hakkında yedek bilgi sağlarken, iletilecek bitlerin diziminde herhangi bir değişikliğe neden olmamaktadır. Böylece ekstra bir kanal ayarına gerek kalmadan, görüntünün onarılma kalitesi artmaktadır. Önerilen video kodlayıcı-kodçözücü, iletim hatalarının seziminde, tekrar eşzamanlamanın sağlanmasında ve hataların onarılmasında saklı bilgiyi kullanmaktadır. Kodlayıcı tarafında videonun içine görünmez bir şekilde saklanan bilgi, hata düzeltmede kullanılmak üzere kodçözücüde çıkartılır. Çerçeve içi kodlanmış videolardaki kanal hatalarını düzeltmek için, bloğun ayrıt yön bilgisini saklayan bir konumsal hata onarma yöntemi ile, bloğun bit uzunluğunu saklayan bir eşzamanlama sağlama yöntemi birleştirilmiş ve buna ek olarak, saklanan bilgi ile ilgili bazı eşlik bilgileri de kullanılmıştır. Çerçeve içi kodlanmış videolar ise temel olarak devinim vektörlerinin bazı sağlama bitleriyle birlikte diğer çerçevelere saklanması ile onardır, ikili bakışımlı kanal hatalarının düzeltilmesi deneylerinin sonuçları, özellikle yüksek bit hızlarında, önerilen yöntemin diğer alışılagelmiş yöntemlerden daha başarılı bir performans sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Video transmission over noisy wireless channels leads to errors on video, which degrades the visual quality notably and makes error concealment an indispensable job. In the literature, there are several error concealment techniques based on estimating the lost parts of the video from the available data. Utilization of data hiding for this problem, which seems to be an alternative of predicting the lost data, provides a reserve information about the video to the receiver while unchanging the transmitted bit-stream syntax; hence, improves the reconstruction video quality without significant extra channel utilization. A complete error resilient video transmission codec is proposed, utilizing imperceptible embedded information for combined detecting, resynchronization and reconstruction of the errors and lost data. The data, which is imperceptibly embedded into the video itself at the encoder, is extracted from the video at the decoder side to be utilized in error concealment. spatial domain error recovery technique, which hides edge orientation information of a block, and a resynchronization technique, which embeds bit length of a block into other blocks are combined, as well as some parity information about the hidden data, to conceal channel errors on intra-coded frames of a video sequence. The errors on inter-coded frames are basically recovered by hiding motion vector information along with a checksum into the next frames. The simulation results show that the proposed approach performs superior to conventional approaches for concealing the errors in binary symmetric channels, especially for higher bit rates and error rates.