Interactive approaches based on outranking relations for multicriteria decision making problems with imprecise information
Yetersiz bilgi bulunan çok kriterli karar verme problemleri için üstünlük ilişkilerini temel alan etkileşimli çözüm yöntemleri
- Tez No: 143319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KARASAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Çok Kriterli Karar Destek, Etkileşimli Yaklaşımlar, Üstünlük İlişkisi, Yetersiz Bilgi, Multiple Criteria Decision Making, Multiple Criteria Decision Aid, Interactive Approach, Outranking Relation, Imprecise Information
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada, karar vericinin tercihleri doğrultusunda, belirli bir sayıda alternatif arasından çok kriter altında“en iyi”olanın seçilmesi problemi ele alınmıştır. Alternatif kümesi, ayrık bir kümeden veya sürekli bir kümeyi temsil eden ayrık bir altkümeden oluşabilir. Kriter ağırlıkları ve alternatif değerleri karar verici için belirsiz veya bilinmiyor olabilir. Üstünlük ilişkilerinin karar vericinin tercih yapısını temsil edebileceği varsayımı yapılmıştır. Karar vericinin sağladığı kısmi bilgiye dayanarak, en iyi çözümü bulmak ve alternatiflerin kısmi sıralamasını elde etmek üzere çeşitli etkileşimli yaklaşımlar geliştirilmiştir. Karar vericinin davranışsal durumunun çok kriterli karar verme kapsamında ele alınmasına ilişkin yollar önerilmiştir. Yaklaşımları uygulamak için INTUOR adında bir karar destek aracı geliştirilmiştir. Literatürde yer alan çeşitli örnek problemler INTUOR kullanılarak çözülmüş ve sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider the problem of selecting the“best”alternative from a number of alternatives with multiple criteria according to the preferences of the decision maker. The alternatives are from a discrete set or a representative discrete subset of a continuous set. The criterion weights and the values of the alternatives can be imprecise or unknown to the decision maker. We assume that outranking relations represent the preference structure of the decision maker. We develop several interactive approaches in order to find the best solution and to obtain a partial preorder of the alternatives based on the imprecise information provided by the decision maker. We suggest ways of incorporating the behavioral issues of the decision maker into multiple criteria decision making context. We develop a decision aid tool, called INTUOR, to implement our approaches. We solve various example problems from the literature using INTUOR and present the results.