Effect of temperature on fatigue properties of DIN 35 NiCrMoV 12 5 steel
DIN 35 NiCrMoV 12 5 çeliğinde sıcaklığın yorulma özelliği üzerine etkisi
  1. Tez No: 143392
  2. Yazar: ORKUN UMUR ÖNEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DİN 35NiCrMoV125 Çeliği, AISI 4340 Çeliği, Düşük Çevrimli Yorulma, e-N, S-N, Sıcaklık, Fraktografi, DIN 35NiCrMoV125 Steel, AISI 4340 Steel, Low Cycle Fatigue, e-N, S-N, Temperature, Fractograpy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Düşük alaşımlı, yüksek dayanımlı DİN 35NiCrMoV125 çelikleri (yaklaşık karşılığı AISI 4340) savunma sanayiinde genel olarak namlu yapımında kullanılır. Bu çalışmanın asıl amacı, namlu çeliklerinde, sıcaklığın malzemenin düşük çevrimli yorulma özellikleri üzerine etkisini incelemektir. Sıcaklığın yorulma davranışı üzerine olan etkisini açıklayabilmek için oda sıcaklığı, 250°C ve 400°C olmak üzere üç sıcaklık seçildi. Her sıcaklık için, malzemenin %0.2 offset akma dayancı ve %2 gerinim aralığında, beş yük kullanıldı ve sonuçların güvenilirliği açısından her deney koşulu iki kez tekrar edildi. Kullanılan gerilim genlikleri her sıcaklıkta yapılan çekme deneylerinin sonuçlarına göre belirlendi. Gerinim genliği - yorulma ömrü (e- N) eğrileri karşılaştırıldığında belirli bir gerinim genliğindeki yorulma ömrünün sıcaklıkla arttığı görldü. Her üç eğrinin için geçiş ömrünün %1 gerinim genliğine karşılık geldi ve sıcaklığın geçiş ömrüne önemli derecede etki etmediği gözlemlendi. Gerilim değerlerine dayanılarak yapılan çalışma için gerilim - yorulma ömrü (S-N) grafiklerinden yararlanıldı. Sıcaklık arttıkça yorulma dayancının azaldığı görüldü. Kırılma yüzeylerinde yük ve sıcaklıktan dolayı oluşan değişimleri inceleyebilmek için fraktografi metodu kullanıldı. Uygulanan yük arttıkça yüzeyde oluşan çatlak sayısının da arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
DIN 35NiCrMoV125 (equivalent to AISI 4340), which is a high strength low alloy steel (HSLA), is mainly used at military applications in the production of gun barrels. The main aim of this study was to determine the low cycle fatigue (LCF) behaviour and the influence of temperature on low cycle fatigue failure properties of that steel. Three different temperatures (room temperature, 250°C and 400°C) were used in the experiments in order to analyze the effect of temperature. For each temperature, five strain amplitudes (in the range of 0.2% offset yield point to 2% strain) were applied and the duplicates of each experiment were performed to obtain more accurate results. Strain amplitudes and the corresponding stresses were calculated from tension tests performed at each temperature. Strain amplitude versus fatigue life (e- N) curves for three different temperatures predicted that fatigue life for a given strain increases with increasing temperature. The transition lives of those three curves were observed at 1 % strain amplitude and no significant effect of temperature on transition lives was observed. For stress based analysis, stress versus fatigue life (S-N) curves were drawn. These curves pointed that fatigue strength at a given number of cycle decreases with increasing temperature. Fractographic analyses of the fracture surfaces were performed to examine the effects of load and temperature on the specimens. It was observed that the number of crack initiation sites increases with increasing strain.