Effects of additives on mechanical milling and hydrogenation of magnesium powders
Hidrojen depolama amacıyla magnezyum tozlarının öğütülmesinde katkı maddelerinin etkisi
  1. Tez No: 143394
  2. Yazar: MURAT GÜVENDİREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum hidrür, hidrojen depolama, emilim/geribırakım kinetiği, makanik alaşımlandırma, yapısal incelme, katkı maddeleri, Magnesium hydride, hydrogen storage, sorption kinetics, mechanical milling, structural refinement, additives in milling
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada hidrojen depolama amacıyla magnezyum tozlan mekanik olarak alaşımlandınlmıştır. Bu amaçla magnezyuma V, AI2O3 ve grafit ilaveleri yapılarak tozlar mekanik olarak alaşımlandınlmıştır. Katkı maddelerinin yapısal incelmedeki rolü tarama elektron mikroskobu (SEM) ve x-ışınlan kırınım genişleme yöntemi kullanılarak incelenmiş ve en etkin incelmenin grafit ilavesi ile elde edildiği görülmüştür. Tozlar emilim/geribırakım sırasında nispeten yüksek sıcaklıklara maruz kaldığından, öğütme sonundaki incelme korunamamış ve tozlarda yapısal toparlanma gözlenmiştir. Emilim/geribırakım deneyleri 300-400°C lik sıcaklık aralığında gerçekleştirilmiştir. Tekrarlanabilir sonuçlar için en az üç emilim/geribırakım döngüsünün gerekli olduğu tespit edilmiştir. Basmç kompozisyon eşsıcaklık diyagramlan denge hidrojen basıncının 3-6 atm aralığında olduğunu göstermiştir. Çalismada en yüksek hidrojen depolama kapasitesi ağırlıkça yüzde 6.25 olarak grafit ilavesi ile elde edilmiştir. En hızlı emilim/geribırakım yine grafit ilaveli sistemde elde edilmiştir. Sonuç olarak çalışmada elde edilen hidrojen depolama ve emilim/geribırakım hızlan tatmin edici düzeydedir. Ancak bu değerlerin elde edildiği sıcaklık aralığının (300-400°C) düşürülmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
A study is carried out on hydrogen storage in magnesium-based powders. For this purpose magnesium hydride powders are processed via mechanical milling with the use of additives, namely V, AI2O3 and graphite. Scanning electron microscopy (SEM) and X-ray line broadening studies are carried out to identify the role of additives on structural refinement. The results show that the highest structural refinement is achieved with graphite addition. As powders are exposed to high temperatures during sorption the structural refinement of sorbed systems are also examined. The results indicate that there is a recovery of as-milled structure upon sorption. Sorption experiments are carried out within the temperature range of 300-400°C. At least three hydriding/dehydriding cycles found to be necessary for reproducible results. Pressure-composition isotherms indicate that the equilibrium hydrogen pressures are in the range of 3-6 atm., and the highest hydrogen storage capacityachieved in this study is 6.25 wt.% H with graphite addition. The highest sorption rate is also obtained with MgH2-graphite system. It is concluded that hydrogen storage capacity and reaction rates are acceptable for practical applications. However, temperatures within which these values are obtained are rather high.