The effects of passive solar energy systems on the thermal performance of residential buildings; an analysis using ENERGY-10
Meskenlerde edilgen güneş enerjisi düzeneklerinin ısıl performansa etkisi; 'ENERGY-10' ile bir analiz
- Tez No: 143408
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Pencereler, Yapı Kabuğu, Meskenler, ECOTECT 5.0 ENERGY-1 0, Windows, Building Envelope, Residential Buildings, ECOTECT 5.0, ENERGY-10
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı Ankara iklim koşullan için pencereler ile yapı kabuğu malzemelerinin meskenlerde ısıl performansa etkisini incelemektir. Çalışmada, yapı kabuğu ısıl kütlesi ile güneye bakan pencereler için cam tipi ve gölgelemenin ısıl performansa olan etkileri,“ECOTECT 5.0”ve“ENERGY- 10”isimli iki farklı bilgisayar tabanlı ısı analiz programı ile araştırılmıştır. Bilgisayar simulasyonlarında kullanılan varsayımsal yapı modeli, Türk Standartları Enstitüsü'nün, TSE 825,“Binalarda Isı Yalıtım Kuralları”adlı standartlarında tanımlanmış örnek mesken binası esas alınarak oluşturulmuştur. Simulasyon çalışmaları ilk olarak ECOTECT 5.0 ile yürütülmüş, ancak bu programdan elde edilen sonuçların daha önceki araştırmalarla uyumlu olmaması ve bu uyumsuzluğun programın yazarları tarafından hazırlanan destek forumuyla dahi açıklanamaması nedeniyle simulasyonların daha tutarlı olduğu kanıtlanan ENERGY-10 ile devam ettirilmesine kara verilmiştir. Bunun üzerine ENERGY-1 0 ile yürütülen 240 değişik bilgisayar simulasyonu sonuçları, örnek yapının yıllık ısıtma, soğutma ve toplam enerji gereksinimine grafik ve istatistik analizler ile açıklanmıştır. Çalışma sonuçları, yüksek ısı depolama kapasiteli yapı kabuğu malzemelerinin ve arttırılmış ısı direncine sahip yüksek performanslı camların, güneye bakan pencere boyutlarındaki artış ile çoğaltılabilecek enerji tasarrufları sağlayabildiğini göstermiştir. Ankara iklim koşulları için yıllık toplam enerji ihtiyacı göz önünde tutulduğunda, boyutları ne olursa olsun, güneye bakan herhangi bir pencereye yatay konumlu sabit çıkmalar şeklinde uygulanacak gölgeleme araçlarının, enerji gereksiniminde kayda değer azalmalar sağlayamadığı da çalışmanın ortaya koyduğu bir diğer sonuç olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of windows and building envelope materials on the thermal performance of residential buildings, for the climatic conditions of Ankara. The effects of the thermal mass of the building envelope, together with the effects of glazing type and shading conditions of south-facing windows on thermal performance were investigated using two computer-based thermal analysis programs called:“ECOTECT 5.0”and“ENERGY-10”. The hypothetical building model used for computer simulations was based on the sample residential building defined in the Turkish Standards on the Regulations for Building Insulation, TSE 825, as prepared by the Türk Standartları Enstitüsü (TSE, Turkish Standards Institute). Simulation studies were first conducted with ECOTECT 5.0, but since the results did not conform to earlier researches and, since this discrepancy could not be explained even by the support forum prepared by the authors of this software, it was decided to continue the simulations with ENERGY-10, which proved to be more consistent. The results of 240 program runs of ENERGY- 10 were explained through graphical and statistical analysis on the basis of annual heating, cooling, and total energy needs of the building model. The study showed that building envelope materials having high thermal storage capacities together with high-performance glazing, in terms of increased thermal resistance, provided significant energy savings, which could be augmented by increasing the size of south-facing windows. The study also revealed that shading devices in the form of fixed overhangs applied to a south-facing window of any size did not provide substantial reductions in the energy demands of residential buildings, when annual total energy demands were considered for the climatic conditions of Ankara.