Handling privacy of personal user-context information using service policies and role based user privacy preferences
Kişisel kullanıcı-durumu bilgisinin gizliliğinin servis politikaları ve rol tabanlı gizlilik tercihleri kullanılarak yönetilmesi
  1. Tez No: 143407
  2. Yazar: ARİF TÜMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI TOROSLU, PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: gizlilik, gizlilik tercihleri, politika beyanı, veri müzakeresi, privacy, privacy preferences, policy statement, data negotiation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Politika tabanlı Gizlilik Yönetimi, kullanıcıların kişisel bilgilerinin gizliliğinin idaresi için en gelişmiş teknolojidir. Bu gizlilik düzeninde, servisler, kullanıcıdan topladıkları bilgi ile ilgili iş usûllerini tarif ederler, ve kullanıcılar kendi kişisel bil gilerine ilişkin izin verdikleri veri kullanımı usûllerinin yanısıra servislere sağladıkları veriyi ilan ederler. Servis politikasının, kullanıcının gizlilik tercihler ine uyması, servisden, kullanıcının gizliliğini ihlal etmeden yararlanılabileceğini ifade eder. Fakat, bu teknoloji için şu an ki tanımlamalar daha çok Web gez inti uygulamaları aracılığıyla yapılan etkileşimli elektronik ticaret oturumları süresince gizliliğin idaresine yöneliktir ve kullanıcı etkileşimi sınırlı olan sistem lere kolaylıkla uygulanamazlar. Bu çalışmada, daha genel ve uyarlanabilir bir gizlilik idaresi modeli önerilmektedir. Bu gizlilik modeli, iki parti arasında değiş tokuş edilecek veriyi ve kullanıcıların onayladığı ve servis için yeterli olan iş usûllerini tanımlamak için, kullanıcılar ve servis sağlayıcılar arasında müzakereye imkan sağlamaktadır. Aynı zamanda, kullanıcıların gizlilik tercihlerinin servis lerin ve varlıkların rolüne bağlı olarak tarif etmesi için uygun bir mekanizma sunulmaktadır. Önerilen gizlilik modeli, tam bir gizlilik çözümü sağlamak için, değişik sistem mimarilerine uyarlanabilir.
Özet (Çeviri)
Policy based Privacy Management is the most sophisticated technology to handle the privacy of users' personal information. In this privacy scheme, the services describe their business practices about the data collected from the user, and the users declare the data that they provide for the services along with the data use practices that they allow to be issued regarding their personal information. The conformance of a service policy with user's privacy preferences indicates that the service may be utilized without violating the privacy of user. However, the current specifications for this technology, are mostly aimed for handling privacy during interactive e-commerce sessions through Web browsing applications, and cannot be applied for systems with limited user interaction easily. In this work, a more generic and adaptable privacy management model is proposed. This privacy model enables negotiation between users and service providers in order to define the data that will be exchanged between these two parties, and to determine the business practices that are allowed by the users and sufficient for the service. Also, a suitable mechanism for describing users' privacy preferences based on roles of services and entities is presented. The proposed privacy model can be adapted into different system architectures, in order to provide for a complete privacy solution.