Disassembly and re-usa of building materials: A case study on salvaged timber components
İnşaat malzemelerinin ayrıştırılması ve tekrar kullanılması: Ahşap bileşiklerinin kurtarılması
  1. Tez No: 143414
  2. Yazar: AYDIN IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap Bileşiklerinin Tekrar Kullanımı, Geri Kazanım, Yıkım ve Ayrıştırma, Kullanılmış İnşaat Malzemelerinin Uygunluğu, Re-use of Timber Components, Recovery, Deconstruction, Feasibility of Used Construction Materials
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki yıkılan binalardan geri alman ahşabın uygunluğunu araştırmaktır. Bundaki eğilim 'atık' malxemelerin tekrar kullanılmasıö inşaat maliyetlerini düşürürken çevreyi doğal malzemelerin savutgan ve aşın kullanılmasından koruduğunu göstermekti. Bu çalışmadaki bulguların Türkiye'deki profesyonellerin ikinci el ahşap bileşiklerinin kullanılmasını cesaretlendirmekti. Atık sorununu çözmek ve gezegenimizi kurtarmak için inşaat malzemelerinin economik, çevresel, sosyal ve tarihi açıdan sürdürülmelidir. Bu çalışma Uluslararası Bina İnşaatmdaki Araştırma ve Yenilik Konseyi (CDB) Yıkım Grubunun (TG39) rapor ettiği halen dünyada devam eden projelerini de kapsayan ahşabın tekrar kullanımını ve inşaat malzemelerinin geri dönüşümü ve tekrar kullanımı ilgili bireysel, kuruluş ve iş dünyası incelemeleri birleştirildi. Ankara' daki geri kazanılmış malzeme satış alam olan Bentderesi Bölgesindeki yıkım müteahhitlerinden elde edilen bilgiler ışığında yerel yıkım çalışmaları, ahşap elemanlen ve bileşiklerinin geri kazanımı ve tekrar kullanımı incelendi. Çalışmanın bir diğer amacı ahşap elemanlarının yılım projelerinde nasıl geri kazanıldığınım gözlemlemekti; yıkılan bir binanın gözlemlenmesiyle yazar ahşabın en az hasarla geri kazanılmasındaki problemleri belirlemesi mümkün oldu. Araştırmanın bulguları mimarların ve inşaat endüstrisinin yapımda kullanılmış ahşap bileşiklerinin geri kazanım oranlarını ve durumlarını oldukça arttırabileceğini göstermektedir. Ahşap bağlantı noktalarında çivi yerine cıvata kullanılmaUdır, çünkü cıvata yıkım esnasında malzemelerin ayrıştırma işlemi sırasında ve tekrar kullanımına en az hasara neden olarak buna izin vermektedir. Aynı zamanda fazla ve gereksiz çivi kullanımından doğan ahşap hasarları engellenmiş olur. Yıkımın başarısı yıkım tipine, zaman ve maliyet hesabına, işçilerin ayrıştırma yeteneklerine ve hassasiyetlerine bağlıdır. Geri kazanılan malzemelerin durumu, yıkım sahasında ve işlem alanında kullanılan ekipman ve makineler ile birebir ilintilidir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the feasibility of using salvaged timber from deconstructed buildings in Turkey. The intention was to show that the re-use of 'waste' materials, while decreasing the cost of construction also preserves the environment from wasteful; and extensive use of natural resources. It is hoped that the findings of such a study will encourage professionals to use second hand timber components in Turkey. In order to deal with the waste problem and to save our planet the re-use of construction materials from economic, environmental, social, and historic points of views should be pursued. This research incorporated information about the re-use of timber, including ongoing projects around the world, as reported by the International Council for Research and Innovation in Building Construction (CIB) Task Group on Deconstruction (TG39), a local survey of individuals, organizations, and businesses that are related to the recycling and reuse of building materials. Local deconstruction works, recovery and re-use of timber elements and components were investigated on the basis of information obtained from the demolition contractors in Bentderesi locality in Ankara, a salvaged materials market. Moreover the study aimed to observe how used timber components are recovered from a demolition project. By observing the demolition of a building the author was able to determine the problems in recovering timber with the least damage. The findings of the investigation indicated that the architects and the building industry can play an important role to increase recovery rates and conditions of used timber components in construction, considerably. Instead of using nails for timber joints bolted connections should be preferred since they allow demounting and re-use with minimum damage during the deconstruction process. At the same time defects in timber due to extensive and unnecessary nailing can also be avoided. The decision on type of deconstruction, time and cost estimation, worker ability and sensitivity during disassembly influence the success of deconstruction. Tools and machinery used both on the work site and in the UBMs selling area have direct effects on the condition of recovered materials.