An assesment of on-line instructor: A case study for an effective e-learning instructor from e-learners'perspectives
Çevrimiçi ortamda öğretmenin değerlendirilmesi: Öğrenci görüşlerinden yararlanarak bir öğretmenin etkinliğinin araştırılması için durum çalışması
  1. Tez No: 143413
  2. Yazar: FATMA KANAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrim İçi Ortamda Birlikte Öğrenme ve Birlikte Çalışma, Çevrim İçi Öğrenme, Çevrim İçi Öğretmen, Uzaktan Eğitim, On-line collaboration, E-Learning (On-line learning), E-Learning Instructor (On-line Instructor), Distance Education
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezin amacı, Doğu Akdeniz Üniversitesi 'nde uzaktan eğitim programında verilmekte olan“CSIT444-Online Web Design”dersini alan öğrencilerin görüşlerinden yararlanarak nitelikli bir öğretmenin özelliklerini araştırmaktır. Bu araştırmada, öğretmenin dersi uygulamadaki desteği ve yeterliliği, öğretmenin öğretimsel yeterliliği, derste kullanılan sistemi kullanma yeterliliği bir başka deyişle teknik bilgi ve becerisi ve öğretmenin dersi değerlendirme kriterleri öğrencilere uygulanmış olan bir anket yardımıyla araştırılmaktadır. Araştırmaya, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde çevrim içi öğrenme ortamında“CSIT444-Online Web Design”dersini alan 45 öğrenci, bir öğretmen ve 1 asistan iştirak etmiştir. Bu çalışmada, nicel araştırma tekniği uygulanmış ve elde edilen sayısal ve sözel sonuçlar çalışmanın sonunda verilmiştir. Sonuçlar, bu çalışmaya katılan öğrencilerin öğretmenle ilgili düşünce ve görüşlerini ortaya koymaktadır. Bulgular, bu çalışmaya katılan öğrencilerin çevrimiçi öğrenme ortamında verilen dersle ilgili düşünce ve görüşlerini ortaya koymaktadır. Öğrencilerin görüşlerine sunulan ders, anket sonuçlarına göre, kullanılan animasyonlar, serbest kullanıma açık ders notlan, forumlar, konuşma odaları, öğrencilerin birbirleriyle ve öğretmenleriyle iletişim şansı ve onlardan aldıkları dönüt düşünüldüğünde etkili, ilgi çekici ve motive edici bulunmuştur. Bu da öğrencilerin kendi kendilerine konuyu öğrenmelerine ve yaratıcılıklarını güçlendirmelerine imkan vermektedir. Bulgular, öğretmenlere çevrim içi öğrenme ortamında dikkat edilmesi gereken unsurlar konusunda öneriler içermektedir. Bununla birlikte, derste öğretmenin rolüne ilişkin bulgular sunulmuştur. Sonuçlar çalışmanın sonunda sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the characteristics of a qualified e-learning instructor from e-learners' perspectives by submitting a questionnaire to e-learners of“CSIT444-Online Web Design”course offered through the means of distance learning at the Eastern Mediterranean University. The study explored on line instructor's administrative support, instructional competency, proficiency in applying the systems used in the course, in other words, technical knowledge and skills and on-line instructor's evaluation criteria of the on-line course. The study used the data obtained from 45 students, the instructor and an assistant of Eastern Mediterranean University. For this research, descriptive study was carried out and qualitative results were given at the end of the study. The results investigated students' perceptions about the on-line course they were introduced prior to the application of the questionnaire. The results of the questionnaire demonstrated that the course was found effective, interesting and motivating for students with the animations, free lecture notes, forums, chat rooms, links to e-sources, chance for interaction and immediate feedback that enhance student creativity and self study. The findings included the recommendations for teachers in on-line learning environment. The study also provides the framework of the on-line instructors' role by means of on-line learning environment. The results were demonstrated at the end of the study.