Numerical simulation of two-dimensional incompressible turbulent separated flows
İki boyutlu sıkıştırılamaz türbülanslı ayrılmış akışların sayısal simulasyonu
  1. Tez No: 143419
  2. Yazar: ÇAĞATAY KÖKSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEVDET ÇELENLİĞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sınır tabakası, türbülans, ayrılma, ENO, TVD Runge-Kutta, Reynolds gerilimleri, kapama modeli, Boundary Layer, turbulence, separation, ENO, TVD Runge-Kutta, Reynolds stresses, closure model
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde, Mellor ve Yamada tarafından Princeton Üniversitesi'nde geliştirilen, bir Reynolds gerilim türbülans modeli kullanılarak, türbülanslı sınır tabakasının ayrılması üzerine çalışılmıştır. Bu, çalışmada girdap vektorü-akım fonksiyonu yaklaşımı kullanılmış ve ortalama girdap vektörü, Reynolds gerilimleri ve uzun luk ölçeği için yazılan taşınma denklemleri, bir sonlu farklar yöntemi kullanılarak sayısal olarak çözülmüştür. Taşıma denklemlerinin toplam türevlerini oluşturan kısımlar için esastan salınmışız methodu kullanılmıştır. Zaman integrasyonu ise tüm değişimi azaltan Runge-Kutta methodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hesap sonuşları geri basamak şeklindeki duvar üzerindeki akışın deneysel veri leriyle karşılaştırılmış ve genelde uyum içinde oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, turbulent boundary layer separation is studied using the turbulence closure model of Mellor and Yamada, developed at Princeton University. In this study, vorticity-stream function approach is used and transport equations for mean vorticity, Reynolds stresses and length scale are solved numerically, using a finite difference scheme. Essentially Non-Oscillatory(ENO) scheme is used to discretize the advective terms of the transport equations, and Total Variation Diminishing (TVD) Runge-Kutta is used in time integration. The computational results are compared with the experimental data for a duct flow with a backward- facing step and are found to be in reasonably good agreement.