Poly (N-vinyl 2-pyrrolidone) based hydrogels for the delivery of bioactive species
Biyoaktif moleküllerin salımı için poli (N-vinil pirolidon) kökenli hidrojeller
  1. Tez No: 143457
  2. Yazar: SİBEL ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI, PROF. DR. FARUK BOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Poti{N-vinil pirolidon), PVP, Aljinat, HidrojeL Interpenetre ağ, IFN, P-galaktosidaz, Kontrollü salım, Laktoz intoleransı, Poly(N-vinyl 2-pyrrolidone), PVP, Alginate, Hydrogel, Interpeneu-ating Network, IPN, p-galactosidase, Controlled release, Lactose intolerance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Laktoz intoleransı ince bağırsakta bulunan p-galaktosidaz enziminin bulunmaması veya yetersiz üretilmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu durumda süt, yoğurt ve peynir gibi laktoz içeren ürünler hidroliz edilemezler. Bu hastalığa bir çözüm olarak ince bağırsakta P-galaktosidazı çevresel olumsuz etkilerden koruyacak ve yerel olarak kontrollü salimim sağlayacak bir sisteme gereksinim vardır. Sonuç olarak disk biçiminde, hidrojel kökenli bir kontrollü salım sistemi tasarlanmış ve poli(N-vinü pirotidon) ve aljinatm bir interpenetre ağsı yapısı olarak üretilmiştir. PVP hidrojeller yoğunluk, şişme, içine protein yüklenmesi ve salına açılarından karakterize edilmiştir. Kuru ve şişmiş PVP hidrojellerin yoğunluk ölçümleri şişmiş PVPnin yoğunluğunun suyun yoğunluğuna (1 g/mL) çok yakın olduğunu göstermiştir. PVP hidrojellerin yoğunluklarının monomer konsantrasyonu, çapraz bağlayıcı (EGDMA) konsantrasyonu ve gamma ışınlama dozu gibi kimyasal ve fiziksel parametreleri» etkisiyle değiştiği belirlenmiştir. PVP hidroj ellerinin içerdiği su miktari şişme çalışmalarıyla 97±1% olarak bulunmuştur. Bu bir malzemenin biyouyumlu olacağı yönünde önemli bir göstergedir. In vitro salım çalışmaları PVP, sIPN ve DPN sistemlerinin yaklaşık 10 saat içinde hızlı bir salan gösterdiklerini ve 24 saat içinde içerMerinin kabaca yüzde 85, 100 ve 67'ünü saldıklarını göstermiştir. Bu sistemlerin salım hız sabitleri Higuchi'ye göre çizildiğinde 27. 12, 31.58 ve 19.858 saat"10 olarak hesaplanmışta:. BSA ve p-galaktosidaz yüklü PVP hidrojelleri ve IPN'ierin karakterizasyonu için İR, SEM, floresan ve konfokal mikroskopüeri kullanılmış ve aljinat katmanının kalınlığı 400 um olarak saptanmıştır. Floresan mikroskopisi ve SEM sonuçları da konfokal mikroskopisi sonuçlarım desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Lactose intolerance is a disease caused by the absence or insufficient production of P-galactosidase enzyme in the small intestine. When this is the case lactose containing products such as milk, yogurt and cheese could not be hydrolyzed. As a potential treatment of this disease a controlled release system which protects fJ-galactosidase from the harsh environmental conditions and achieve its release locally in the small intestine could be suggested. In this study a hydrogel based controlled p-galactosidase release system was constructed in the form of an interpenetrating network of poly(N-vinyl 2-pyrrolidone) and alginate. PVP hydrogels were characterized in terms of density, swelling, loading and release behavior. The density measurements for both dry and wet PVP hydrogels revealed mat the density of swollen PVP is very dose to the mat of water (1 g/mL). The densities of PVP hydrogels changed upon changing the physical and chemical parameters such as initial monomer concentration, crosslinker (EGDMA) concentration and gamma irradiation dose. In vitro release studies revealed mat PVP, sIPN and IPN all had a burst release in the first 10 h and men reached to plateau by 24 h delivering around 85, 100 and 67% of their contents, respectively. The release rate constants calculated from the Higuehi equations were 27.12, 31.58 and 19.858 h'm. For further characterization of BSA and ^-galactosidase loaded PVP and DPN, İR, SEM, fluorescence and confocal microscopies were used. The formation of a 400 um mick polysaccharide layer all around the PVP disk was proven by confocal microscopy and supported fluorescence microscopy and SEM.