Optimization studies on PZT ceramics for piezoelectric transformer application
Piezoelektrik transformatör uygulaması için PZT seramikler üzerinde optimizasyon çalışmaları
  1. Tez No: 143483
  2. Yazar: EMİN SEMİH PERDAHCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Piezoelektrik, dielektrik, PZT, piezo-transformatör, Piezoelectric, Dielectric, PZT, piezo-transformer
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, piezoelektrik transformatör uygulamasında kullanılması amaçlanan piezoelektrik seramiklerin üretimi ve karakterize edilmesi için yapılmıştır. Kompozisyon değişimlerinin ve değişik üretim şartlarının PZT temelli seramiklerin dielektrik ve piezoelektrik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Morfotropik faz sının yakınlarında bulunan PZT numuneler piezoelektrik gerilim katsayıları ve mekanik kalite faktörlerinin aynı anda geliştirilmesi için La, Nb, Mn veya Fe ile katkılanmıştır. Optimize edilen seramikten bir şerit kullanılarak Rosen tipi bir piezoelektrik transformatör üretilmiştir. Transformatörün performansı, voltaj dönüştürme oranı ve güç verimi cinsinden belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to manufacture and characterize piezoelectric ceramics which are intended for use as piezoelectric transformer elements. The effects of compositional modifications and processing conditions on the dielectric and piezoelectric properties of PZT based ceramics were investigated. PZT samples in the proximity of the morphotropic phase boundary were doped with La, Nb, Mn, or Fe in order to enhance the piezoelectric strain moduli and the mechanical quality factor simultaneously. A Rosen type piezoelectric transformer was produced by using a strip of the optimized ceramic. The performance of the transformer was evaluated in terms of voltage transformation ratio and power efficiency.