Effect of recycling on the performance of bubbling fluidized bed combustors
- Tez No: 143484
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK, DR. ENGİN DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan yataklı yakıcı, linyit, geri döngü, gaz emisyonları, Fluidized bed combustor, lignite, recycle, gaseous emissions
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Geri döngünün yüksek kaliteli kömürlerin kabarcıklı akışkan yatakta yanma performansına olan etkileri kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve literatürde yerini almıştır. Ancak, henüz geri döngünün yüksek kül, uçucu madde ve kükürt içeren linyitlerimizin akışkan yatakta yanma performansına olan etkilerini içeren bir araştırma yapılmamıştır. Günümüzde, bu linyitlerin akışkan yataklı kazanlarda kullanımına yöneliş, bu teknolojinin Türk linyitlerine uyarlanmasını ve kirletici gazların emisyonlarının araştırılmasını gerektirmektedir. Bu tez çalışmasında, tipik bir Türk linyiti olan Beypazarı linyitinin ODTÜ 0.3 MWt Atmosferik Kabarcıklı Akışkan Yataklı Yakıcı Test Ünitesinde farklı geri döngü oranlarında, kireçtaşı katkılı ve katkısız yakılması ile elde edilen deneysel sonuçlar sunulmaktadır. Deneylerde elde edilen ölçümler, geri döngüsüz testlerde ulaşılan yüksek yanma veriminin geri döngülü operasyon koşullarından etkilenmediğini göstermektedir. Gaz emisyonları incelendiğinde, geri döngünün NOx ve SO2 emisyonlarını azalttığı, CO emisyonunu ise arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Effect of recycle on the performance of bubbling fluidized bed combustion of high quality coals has extensively been investigated and well documented. However, the effect of recycle on the performance of fluidized bed combustion of Turkish lignites with high ash, volatile matter and sulfur contents has not been investigated to date. Recent trend in utilization of indigenous lignites in fluidized bed boilers necessitated investigation of pollutant emissions and adaptation of fluidized bed combustion technology to these lignites. In this thesis study, experimental results of various runs pertaining to gaseous emissions from METU 0.3 MWt Atmospheric Bubbling Fluidized Bed Combustor Test Rig burning a typical indigenous lignite, Beypazarı, at various recycle ratios; with and without limestone addition, are presented. Measurements show that the effect of recycle on already high combustion efficiency in once-through operation is not pronounced. As for the gaseous emissions, introduction of recycle reduces NOx and SO2 emissions but enhances CO emission.