An evolutionary approach to TSP: Crossover with convertional heuristics
GSP'ne evrimsel bir yaklaşım: Geleneksel sezgisel yöntemler ile çaprazlama
  1. Tez No: 143497
  2. Yazar: MELTEM SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL, DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gezgin Satıcı Problemi, Evrimsel Algoritmalar, Geleneksel Sezgisel Yöntemler, Traveling Salesman Problem, Evolutionary Algorithms, Conventional Heuristics
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Gezgin satıcı probleminde (GSP), N adet şehri dolaşmak üzere yola çıkan bir satıcı, her şehri sadece bir kez dolaşır ve başladığı noktaya geri döner. Şehir sayısı artığında makul bir sürede en kısa rotayı bulmak güçleşir ve bu nedenle literatürde birçok sezgisel yöntem geliştirilmiştir. Bu çalışmada, GSP 'ne doğal evrimsel süreçleri model olarak kullanan evrimsel algoritmalar ile bilinen geleneksel sezgisel yöntemleri birleştiren bir çözüm yöntemi önerilmektedir. Geleneksel sezgisel yöntemlerden,“en yakın komşu önce”,“en kısa mesafe önce”ve“araya girme”, çaprazlama yöntemi olarak kullanılmış ve bu yöntemler GSP'nin yapıtaşları olan kenarları koruyabilmek için ebeveyn turların birleşhrıinden oluşan çizelgeye kısıtlanmıştır. Literatürden alman, şehir sayıları 52 ve 3038 arasında değişen bir problem kümesiyle çaprazlama yöntemlerinin performansı test edilmiştir. Hem çözüm kalitesi, hem de süresi bakımından ümit verici sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In traveling salesman problem (TSP), salesman visits N cities exactly ones and returns back to where he starts. When problem size increase, it gets harder to find the optimal solution in a reasonable time; many heuristics are developed in literature for this reason. In this study, an approach that combines evolutionary algorithms, which simulate the natural evolution, with conventional heuristics is proposed. Conventional heuristics, namely, nearest neighbor, greedy and insertion, are used as crossover operators and they are restricted to a union graph generated by the parent tours, with the aim of preserving edges that are the building blocks for TSP. Performances of the algorithms are tested on problems, from the literature, with different sizes ranging from 52 to 3038. Promising results are obtained in terms of solution quality and computation time.