A game theoretic approach to competitive newsboy problem with bounded demands
Sınırlı talepler altında rekabetçi gazeteci çocuk probleminin oyun kuramıyla analizi
- Tez No: 143498
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN SERİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Envanter, Oyun Teorisi, Gazeteci Çocuk Problemi, Inventory, Game Theory, Newsboy Model
 - Yıl: 2003
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada rekabet altında gazeteci çocuk problemi oyun teorisiyle analiz edil miştir. Pazarın sınırlı talebi rassal olarak iki oyuncuya belli kurallara göre dağılır. Oyuncular, oluşan bağımlı taleplerini karşılamak üzere kârlarını maksimize ede cek sipariş miktarlarını bulmaya çalışırlar. Bir oyuncunun karşılayamadığı talep diğerine gideceğinden her birinin vereceği karar diğerininkini etkiler ve Nash denge noktası çözümü verir. Çalışmamızda, bu noktanın varlığı ve tekliği için yeter koşullar bulunmuş, denge noktasını verecek bir algoritma önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we deal with the newsboy problem under competition using game theory. Bounded market demand is randomly distributed among the players ac cording to pre-determined rules. Each player maximizes the expected profit over the order quantity satisfying a random demand depending on competitor's de mand. Since the excess demand of any player is totally allocated to the other, the players' decisions are interdependent and Nash equilibrium point can be ob tained. In this study, sufficiency conditions for the existence and uniqueness of Nash equilibrium are provided and an algorithm to compute the unique Nash solution is proposed.