Assesment of low temperature geothermal resources
Düşük sıcaklıktaki jeotermal kaynakların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 143535
  2. Yazar: SERKAN ARKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Düşük Sıcaklık, Jeotermal Rezervuar, Monte Carlo Simulasyonu, Risk Analizi, Hacimsel Metot, Assessment, Low temperature, Geothermal Reservoir, Monte Carlo Simulation, Risk Analysis, Volumetric Method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hacimsel metot düşük sıcaklıktaki jeotermal kaynakların değerlendirilmesinde en çok uygulanmakta olan yöntemdir. Hacimsel metodu uygularken, belirsiz parametrelerin değerleri belirlenmelidir. Microsoft EXCEL' e ek bir yazılım programı olan @RISK hacimsel denklemdeki parametrelerin belirsizliklerini tanımlamak için bir araç olarak kullanıldı. Bu çalışmada, düşük sıcaklıktaki Balçova-Narlıdere jeotermal sahasının değerlendirilmesi için Monte Carlo simulasyon tekniği tahmini bir yaklaşım olarak kullanıldı. Balçova-Narlıdere jeotermal sahası doğrudan sıcaklık uygulamalarında kullanılıyor olmasına rağmen jeotermal kaynağın hesaplanması için gereken verilerden sınırlı sayıda mevcuttur. Her bir parametre için, üçgen ve tek bidüze dağılım fonksiyonları kullanılarak yapılan değerlendirme çalışmaları, sahanın ısı enerjisi olarak sırasıyla ortalama 25.1 MWt ve 27.6 MWt değerlerini vermiştir. İyimser değerlere göre (% 90) bu veriler 43.6 MWt ve 54.3 MW, olarak bulunmuştur. Bu sayılar hesaplanırken, % 50 lik bir yük faktörüyle 25 yıllık proje ömrü kullanıldı.
Özet (Çeviri)
One of the most applicable methods of low-temperature geothermal resource assessment is volumetric method. While applying volumetric method, the values of uncertain parameters should be determined. An add-in software program to Microsoft EXCEL, @RISK, is used as a tool to define the uncertainties of the parameters in volumetric equation. In this study, Monte Carlo simulation technique is used as the probabilistic approach for the assessment of low-temperature Balçova-Narhdere geothermal field. Although Balçova-Narhdere geothermal field is being utilized for several direct heat applications, there exists limited data for resource assessment calculations. Assessment studies using triangular and uniform distribution type functions for each parameter gave the mean values of recoverable heat energy of the field as 25.1 MW, and 27.6 MW,, respectively. As optimistic values (90%), those values were found as 43.6 MW, and 54.3 MW,. While calculating these numbers, a project life of 25 years with a load factor of 50% is used.