Shortest path analysis in dynamic transportation networks by expert systems: A case study in Ankara, Bahçelievler district by using genetic algorithms
Dinamik ulaşım ağlarında uzman sistemlerle kısayol analizi: Genetik algoritmalar kullanılarak Ankara, Bahçelievler bölgesinde örnek çalışma
  1. Tez No: 143534
  2. Yazar: GÖKHAN EKE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ IŞIK, DOÇ.DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Uzman Sistemler, Genetik Algoritmalar, Kısayol Analizi, Ağ Modellemesi, Geographic Information Systems (GIS), Expert Systems, Genetic Algorithms, Shortest Path Analysis, Network Modeling
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ağ analizleri Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) en önemli bileşenlerinden biridir. Ağlar, özellikle ulaşım ağları, doğasında dinamik bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte, bir çok CBS ortamında ağlar durağan olarak düşünülür ve ağ analizleri bu durağan ağlar üzerinde gerçekleştirilir. Bundan dolayı, ağ analizleri (kısayol, en yakın servis vb.) genellikle gerçek durumu yansıtmaz. Gerçek durumu yansıtabilmek için, ağlar her değişiklikte yeniden yapılandırılmalı ve ağ analizi tekrar gerçekleştirilmelidir. Bütün bu işlemler zaman tüketimine ve karmaşık hesaplamalara yolaçar. Diğer yandan, CBS ve ağ analizlerini sıkça kullanan acil yardım servislerinin olaylara olabildiğince verimli bir şekilde müdahale edebilmeleri için zaman çok önemlidir. Bu nedenle, dinamik ağlarda analizler kısa bir süre içinde gerçekleştirilmelidir. Ağlar üzerinde karmaşık sistem analizlerini gerçekleştirebilmek için uzman sistemlerin etkili birer aracı olarak evrimsel ve sinirsel hesaplama yöntemleri 90'lardan beri önem kazanmıştır. Özellikle, genetik algoritmalar mekansal analizlere yeni bir yaklaşım getirmiştir. Ayrıca, genetik algoritmalar ağ problemlerini (kısayol, seyahat eden satıcı vb.) çözmek için bir optimizasyon yöntemi sağlar. Bu tezin amacı, dinamik ulaşım ağlarında bütün ağı tekrar yapılandırmaksızın genetik algoritmaları kullanarak kısayol analizi için bir optimizasyon yöntemi sağlamak ve bu optimizasyonun CBS ile bağlantılı olarak avantajlarını Ankara, Bahçelievler bölgesindeki örnek bir çalışmayla sergilemektir.
Özet (Çeviri)
Network analyses are one of the most important aspects of Geographical Information Systems (GIS). Networks, especially transportation networks, have a dynamic structure in their nature. However, the networks are considered in a static topology in most of the GIS environment and network analyses are performed on these static networks. Therefore, the network analyses (shortest path, closest facility etc.) generally do not reflect the real situation. In order to reflect the real situation, the network is rebuilt each time when a network change is occurred and then the network analysis is performed again. In addition, all of these processes lead to time consumption and complex computations. On the other hand, time is crucial for emergency response services, which frequently use the GIS and network analyses in order to interfere to incidents as efficient as possible. For this reason, the analyses must be performed within a very short time in dynamic networks. In order to realize complex system analysis on the networks, evolutionary and neural computation methods as an effective instrument of expert systems have got importance since 90s. Especially, genetic algorithms bring new approaches to spatial analyses. Besides, genetic algorithms provide an optimization method to solve network problems (shortest path, traveling salesman etc.). The aim of this thesis is to provide an optimization method for shortest path analysis in dynamic transportation networks using genetic algorithms without rebuilding the entire network. In addition, the advantages of the optimization method are represented in a case study in Ankara, Bahçelievler district as integrated with GIS.