A programmable control unit for industrial applications
Endüstriyel uygulamalar için programlanabilir kontrol ünitesi
- Tez No: 143582
- Danışmanlar: PROF. DR. MİRZAHAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrodenetleyici, otomasyon, PIC, Microcontroller, automation, PIC
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezde, uzun süreli ve periyodik işlemlerin, programlanabilir bir kontrol ünitesi kullanılarak otomasyonu amaçlanmıştır. Bu amaçla, zaman röleleri ve çeşitli mikrodenetleyiciler incelenmiştir. Kontrol ünitesini gerçekleştirmek için yüksek hız, Harvard ve RISC mimarisi, düşük maliyet ve programlanma kolaylığı gibi avantajları nedeniyle PIC mikrodenetleyici seçilmiştir. PİC'in teorisi üzerinde çalışılarak söz konusu işlemlerde kullanılabilecek bir kontrol ünitesi tasarlanmıştır. Cihazın kullanım alanlarını genişletmek için bazı fonksiyonlar eklenmiş ve sonuçta çok amaçlı programlanabilir bir kontrolörün yapımı gerçekleştirilmiştir. Cihazda, mikrodenetleyici olarak Microchip PIC 16F877 kullanılmıştır. Denetleyicinin programı Assembly dilinde yazılmış ve MPASM yazılımı kullanılarak derlenmiştir. Kontrolör, bünyesinde bulunan Timer 555'in ürettiği veya harici olarak gelen sinyalleri saymakta ve on farklı çıkışı sırasıyla aktive etmektedir. Çıkışların çalışma süreleri klavye yardımıyla değiştirilebilirken göstergede de izlenebilmektedir. Mikrodenetleyicinin mümkün olduğunca az portu kullanılarak ileride yapılabilecek değişiklik ve eklentilere olanak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the automation of the long term and cyclic processes by using a programmable control unit is aimed. To achieve this goal, timing relays and various microcontrollers are investigated. PIC microcontroller is chosen to implement the control unit due to its advantages like high speed, Harvard and RISC architecture, low cost and flexibility for programming. Theory of the PIC microcontrollers is studied and a controller unit to be used in the mentioned processes is designed. Some features are added to the device to widen the application fields and consequently a multi-purpose programmable controller is realized. In the device, Microchip PIC16F877 is used as the microcontroller. The code of the controller is written in Assembly Language and is compiled with MP ASM. This controller counts the signals coming from internal Timer 555 or external signals and activates ten different outputs in order. The operating times of the outputs can be changed by a keypad and shown in a display. By keeping the number of the used ports of the microcontroller, as few as possible, room for the future improvements and additions is provided.