Investigation of students' probabilistic misconceptions
Öğrencilerin olasılık konusundaki kavram yanılgılarının incelenmesi
  1. Tez No: 143581
  2. Yazar: ALİ İHSAN MUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Olasılık, Kavram Yanılgısı, Sınıf Seviyesi, Cinsiyet, Probability, Misconception, Grade Level, Gender
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı olasılık konusunda öğrencilerin gösterdikleri kavram yanılgılarını, öğrencilerin sınıf seviyelerine, önceden olasılık konusu ile ilgili öğretim alıp almadıklarına ve cinsiyetlerine göre incelemektir. Çalışmanın ömeklemini değişik okul çeşidi (genel liseleri, özel liseler, Anadolu liseleri, meslek liseleri, ve orta okullar) ve değişik sınıf seviyesinden (5.sımf, ö.sınıf, 7.sımf, 8.sımf, 9.sınıf ve ro.smıf) seçilmiş, sosyo-ekonomik ve kültürel bakımından farklılık gösteren 885 öğrenci oluşturmuştur. Gerekli verileri toplamak amacıyla Olasılık Kavram Yanılgısı Testi (OKYT) ve bir anket uygulanmıştır. Test 8 farklı kavram yanılgısı çeşidini içeren ve 14 olasılık probleminden oluşmuştur. Testin kapsam geçerliliği test edilmiştir. Araştırmanın verileri SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Her kavram yanılgı çeşidi bütün değişkenlere göre incelenecektir. Çalışmanın sonuçlan şunları ortaya çıkarmıştır: a) Öğrencilerin kavram yanılgısı çeşitlerinin sıklığı sınıf seviyelerine göre değişmektedir. b) Örneklem Büyüklüğünün Etkisi Yamlgısı'nda ^e Zaman Etkisi Yanılgısı 'nda önceden olasılık öğretimi almış öğrencilerin yüzdesinin öğretim almamış öğrencilerin yüzdesinden daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Buna ek olarak, diğer olasılık kavram yanılgısı çeşitlerinde ise olasılık konusunda öğretim almamış öğrencilerin yüzdelerinin, öğretim almış öğrencilere göre daha yüksektir c) Cinsiyete göre tüm olasılık kavram yanılgısı çeşitlerinin sıklığı değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the students' probabilistic misconceptions with respect to grade level, previous instruction on probability and gender. The sample of the study was 885 students from different types of the schools (general high schools, private collages, Anatolian high school, vocational high schools, and elementary schools) and from grade levels (5, 6, 7, 8, 9 and 10). The sample represented a range of students with respect to socio-economic level and cultural background. To collect data for the study Probabilistic Misconception Test (PMT) and a questionnaire were adrninistered. The test consisted of 14 problems from 8 probabilistic misconception types. Its content validity was tested. The data of the study were analyzed by means of SPSS. Each misconception type is investigated with respect to all variables. The results of the study revealed that: (a) The frequencies of aH misconception types varied across grade levels. (b) The percentages of students who received instruction on probability in the school were higher than those who did not received instruction in terms of misconceptions on Effect of Sample Size and Time Axis Fallacy. In addition, the other misconception types were more frequent among the students who did not receive a certain instruction on probability than the students who received a certain instruction probability before the study; (c) The frequencies of all misconception types varied across gender.