Uncertainty modelling and stability analysis for 2-way fuzzy adaptive systems
Belirsizlik modellemesi ve 2-yönlü bulanık adaptif sistemler için kararlılık analizi
- Tez No: 143613
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN ERKMEN, PROF. DR. STEPHEN BANKS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tutarsızlık modellenmesi ve değerlendirilmesi, belirsizlik azaltılması, sezgisel bulanık kümeler, gölgelendirilmiş kümeler, 2-yönlü bu lanık sistemler, Takagi-Sugeno tipi bulanık sistemler kararlılık analizi, eşdeğer doğrusallama, Lie cebir teorisi, genelleştirilmiş aktarım işlevi analizi, Inconsistency modelling and evaluation, uncertainty reduction, in- tuitionistic fuzzy sets, shadowed sets, 2- way fuzzy systems, Takagi-Sugeno type fuzzy systems, stability analysis, equivalent linearization, Lie algebra theory, describing function analysis
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sezgisel bulanık küme teorisi, bulanık sistem teorisiyle birleştirilerek, 2-yönlü bulanık sistem olarak adlandırılan yeni bir sistem geliştirilmiştir. Geliştirilen bu sistem, belirsizlik ve tutarsızlık modellenmesinde ve bunların azaltılmasında kullanılmıştır. Belirsizlik, sezgisel bulanık kümelerin üyelik ve üyesizlik fonk siyonlarının bağımsız olarak atanmasıyla ortaya çıkan aralığın genişliğidir. Tu tarsızlık, bu atamadaki tutarlılık eşitsizliğinin sağlanmamasıyla ortaya çıkmak tadır. Belirsizlik ve tutarsızlık 2 fazlı eğitme yoluyla azaltılmaktadır. Tu tarsızlıktaki azalmanın derecesi, birinci fazın sonunda üyelik ve üyesizlik fonk siyonlarının gölgelendirilmiş kümelerinin oluşturulmasıyla değerlendirilmiştir. Sistem, belirsizliğin azaltılması için bir defa daha eğitilmiştir. Bulanık sistemlerin kararlılık analizleri üç değişik metod kullanılarak geliş tirilmiştir. Bu metodlardan ilki, yaklaşık seriler tekniğine dayanmaktadır ve tasarım bir optimal kontrol problemine dönüşmüştür. İkinci analizde, 2- yönlü bulanık sistemlerin genelleştirilmiş aktarım işlevi analitik olarak hesa planmıştır, ve genelleştirilmiş aktarım işlevi tekniğine dayanılarak sistematik bir tasarım yaklaşımı geliştirilmiştir. Son analiz tekniği, Takagi-Sugeno tipi bulanık sistemlerin kararlılık analizinde Lie cebiri teorisini kullanmaktadır. Teorik sonuçlar, esnek eklemli robot kol üzerine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
A novel fuzzy system named as 2-way fuzzy system is developed by combining the intuitionistic fuzzy set theory with the fuzzy systems theory. The devel oped system is used in modelling and minimizing uncertainty and inconsis tency. Uncertainty is the width of the interval introduced by the independent assignment of membership and nonmembership functions of the intuitionistic fuzzy sets; and inconsistency is the violation of the consistency inequality in this assignment. The uncertainty and inconsistency is reduced through a 2 phase training. An evaluation of the degree of reduction of inconsistency is carried out at the end of the first phase of training by forming the shadowed set patterns of the membership and nonmembership functions. The system is further trained for a second phase in order to reduce uncertainty. There are three different methods developed for the stability analysis of fuzzy systems. The first method is based on the approximating sequences technique, and the design turns into an optimal control problem. In the second analysis, describing function of a 2- way fuzzy system is evaluated analyti cally, and a systematic design approach is developed using describing function technique. The last analysis technique employs the Lie algebra theory in the stability analysis of Takagi-Sugeno fuzzy systems. The theoretical results are simulated on an application system, which is a flexible-joint robot arm system.