Designography of architecture
Mimarlıkta dizaynografi
- Tez No: 143622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari tasarım, bağımlılık, tasarım eylemi, dizaynografi, temsiliyet, anlatışız mimarlık, nesne-temelli tasarım, iş-temelli tasarım, Architectural design, dependency, act of design, designography, representation, non-narrative, object-based design, work-based design
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Mimarlık pratiği, üretim için çeşitli aktivitelerin uygulanmasını gerektirir. Mimari üretim başlıca iki süreç doğrultusunda gerçekleşir. Bunlar, tasarım ve inşaat süreçleridir. Her bir sürece ait farklı aktiviteler bulunmaktadır. Tasarım sürecindeki aktivitelere örnek olarak konsept oluşturma ve çizim verilebilir. Genel olarak, tasarım ve inşaat süreçleri arasında zaman aralığı bulunmaktadır. Yaratılan şey hemen gerçekleştirilemez. Mimarlıktaki her bir süreç ve her bir aktivite arasında zaman aralığı bulunmasına rağmen, bir şekilde ilişkilendirilmeleri gerekir. Mimarlıktaki geleneksel yaklaşımda bu ilişkiler analojiler veya sosyo-politik araştırmalara ait bilgiler aracılığıyla gerçekleşir. Bu metodlar mimarlığı, disipline ait konuları sorgulamaktan uzaklaştırır. Bu tez mimarlığın anlatıdan kurtarılmasını önerir. Bununla birlikte, her bir aktivitenin analoji ve temsiliyet doğrultusunda değil, üretim sırasında gerçekleştirilen eylemler doğrultusunda oluştuğunu savunur. Bu tez tasarım sürecini oluşturan eylemleri tartışır. Tasarım üretimini yönlendiren eylemlerin de tasarlanması gerektirdiğini savunur. Tasarımda eylemlerin tanımlanması ve uygulanması için, mimarlık alanındaki bazı uygulamaları örnekleyerek fikirler önerir. Eylemlerin organize edilmesine dair inceleme mimarlık disiplinine yeni bir araştırma alanı açar: mimarlıkta dizaynografi üzerine bir araştırma alanı.
Özet (Çeviri)
Practice of architecture requires the performance of different kind of activities for the production of an architectural work. Architectural production is achieved through two major processes which are design and construction. Each involves activities peculiar to it. Conceptualizing and drawing are two examples of activities embedded in the design process. Generally, there is a time interval between design and construction, in that what is created is not realized immediately. Although there are time intervals between each process and each activity, they must somehow be related. The conventional view of architecture relates them with the aid of analogies or knowledge from socio-political framework. However, these methods divert architecture from questioning issues of the discipline itself. This thesis claims that architecture should be liberated from narratives that are used to relate design, built work and users. Moreover, it suggests that each activity takes shape not through reference to analogies or representations, but through acts at the instant of production. This thesis discusses the acts involved in design process. It claims that design requires the design of its acts as well. For that, it offers ideas about the identification and operation of acts in design with reference to certain works of architecture. The investigation concerning how acts are organized opens up a new area of research in the architectural discipline: a research concerning designography in architecture.