Stochastic characterization and mathematical analysis of feedforward linearizers
İleribesleme doğrusallaştırıcıların stokastik karakterizasyonları ve matematiksel analizleri
- Tez No: 143623
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİMŞEK DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: îleribesleme, Doğrusallaştırma, Stokastik karakterizasyon, Sistem modelleme, Otokorolasyon analizi, Gauss gürültüsü, CDMA, Feedforward, Linearization, Stochastic characterization, System modeling, Autocorrelation analysis, Gaussian noise, CDMA
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
İleribesleme, yüksek doğrusallaştırma performansı ve geniş bantlı kararlı çalışması ile güç yükselteç doğrusallaştırmasında bilinen en iyi yöntemlerden biridir. Ancak, ileribesleme sistemleri iki doğrusal olmayan yükseltecin varlığı ve iki ayrı döngü içinde genlik, faz ve gecikme uyumunun gerekliliği yüzünden karmaşıktır ve nispeten düşük güç verimliliği vardır. Bu tezde, basit bir ileribesleme sisteminin genlik ve gecikme uyumsuzlukları dikkate alınarak Kod Bölmeli Çoklu Erişim (CDMA) uygulamaları için otokorolasyon analiziyle stokastik karakterizasyonu sunulmaktadır. Giriş sinyalinin Gauss gürültüsü ile gösterilebildiği, ana ve hata yükselteçlerinin üçüncü dereceden genlik bozukluğu ile modellenebildiği ve döngüler içinde faz uyumsuzluklarının olmadığı varsayılmıştır. Böylelikle, ileribesleme devresinin herhangi bir noktasındaki ana kanal ve bozulmuş yan kanal güç seviyelerini sistem parametrelerine bağlayan kapalı ifadeler elde edilmiştir. Bunun sonucu olarak, optimum doğrusallaştırma performansı ve verimlilik için devre parametrelerini hızlı bir şekilde belirlemeye yönelik matematiksel, kullanışlı bir araç elde edilmiştir. Geliştirilen analitik model Radyo Frekansı (RF) ve sistem simülasyonlan ile doğrulanmıştır. îleribesleme sistemlerini rastgele sinyaller için modellemeye yönelik alternatif bir yaklaşım da dikkate getirilmiş ve sistem simülasyonlan ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Feedforward is known to be one of the best methods for power amplifier linearization due to its superior linearization performance and broadband stable operation. However feedforward systems have relatively poor power efficiency and are complicated due to the presence of two nonlinear amplifiers and the requirements of amplitude, phase and delay matching within two different loops. In this thesis stochastic characterization of a simple feedforward system with autocorrelation analysis has been presented for Code Division Multiple Access (CDMA) applications taking the amplitude and delay mismatches into consideration. It has been assumed that, the input signal can be represented as Gaussian noise, main and error amplifiers can be modeled with third order AM/AM nonlinearities and there exists no phase mismatch within the loops. Hence closed form expressions, which relate the main channel and distorted adjacent channel power at any point in the feedforward circuitry to the system parameters, have been obtained. Consequently, a mathematical handy tool is achieved towards specifying the circuit parameters rapidly for optimum linearity performance and efficiency. The developed analytical model has been verified by Radio Frequency (RF) and system simulations. An alternative approach towards modeling feedforward systems for arbitrary signals has also been brought into consideration and has been verified with system simulations.