Suburbanization in Türkiye within the process of integration to global development and a new life-style settlement
Küresel dünya ile bütünleşme aşamasındaki Türkiye'de alt kentleşme (suburbanization) ve bu süreçte yeni bir yaşam tarzı
- Tez No: 143658
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Korunaklı ve Etrafı Çevrili Site Alanları, Güvenlik, Toplumsal Ayrışma, Alt Kentleşme, Eşitsizlik, Yaşam Tarzı, Angora Evleri, Ankara, Gated Communities, Security, Social Segregation, Suburbanization, Inequality, Life-Style, Angora Evleri
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yüksek alım gücüne sahip yeni orta sınıfın ortaya çıkmasıyla eş zamanlı gelişen yeni alt kentleşme“suburbanization”biçimini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tezde, farklı toplumların kentleşme ve alt kentleşme süreçleri incelenmekte ve Türkiye'de yaşanan üst orta sınıf alt kentleşme sürecinin bu modellere tam olarak uymadığı vurgulanmaktadır. Dünyada, ekonomi ve politiğin etkisinin yoğun hissedildiği bir dönemde, böyle bir alt kentleşme, metropolitan alanlarda, bir sosyal ayrışmaya doğru gitmekte ve bunun kalıcı olacağı tartışılmaktadır. Toplumdaki orta üst kesim kendi içine dönük, özel, sürekli gözetim-kontrol altında tutulan yaşam, çalışma, tüketim ve boş zamanlarını geçirecekleri seçkin mekanlar üretmektedir. Bu çalışma, alt kentleşmenin devamı niteliğinde olan korunaklı ve etrafı çevrili site alanları“gated communities”üzerinde odaklanmaktadır. Tezde ele alınan korunaklı ve etrafı çevrili site alanları, esas itibariyle konut alanlarıdır. Tam güvenlik ve kentin gürültüsü, kirliliği, kargaşası, kalabalığı ve benzeri meselelerine karşı kentten kaçış üzerine kurgulu yeni bir yaşam tarzını beraberinde getirmektedir. Çalışmada, Angora Evleri-Kooperatif-18 özelinde, korunaklı ve etrafı çevrili site alanlarının Ankara kentinde parçalı bir yapıya yol açtığı tartışılmaktadır. Yeni kentsel parçalanma“urban fragmentation”, kentsel alanların giderek artan şekilde sosyal ve mekansal ikili kutuplaşma sürecine işaret etmektedir. Bu ikilik, toplumda ifadesini bulmuştur. Toplumun bir bölümü zenginliği, başarıyı yaşarken, diğer kesimi eski sosyal ve ekonomik konumunu kaybetmenin sıkıntısını yaşamaktadır. Economik büyüme, gelir dağılımının her iki ucu arasındaki ani ve keskin artış karşılığında gerçekleşmiştir. Sosyal eşitsizlik, kendisini, mekanda açıkça belli etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the emergence and evaluation of a new type of suburbanization in Türkiye, which are concomitant with the rise of new middle class having a high purchasing power. It examines different urbanization and suburbanization processes in various societies and demonstrates that the suburbanization of Türkiye does not exactly fit in these models. Such a suburban expansion is taking place under the prevailing impact of political economy in the world and leads to a social segregation within metropolitan areas, which is argued to become permanent. Upper middle class have developed privatized, enclosed, and monitored exclusive spaces of residence, work, leisure, and consumption. The main focus of the study, therefore, is the gated communities, which is the last extension of suburbanization. In this thesis, the gated communities are mainly residential in character and offer a new concept of life-style, which is based upon the idea of total security and retreat from the illnesses of the urban core in terms of noise, dust, disorder, crowds and related issues. It is argued that, in the specific case of Angora Evleri-Kooperatif-18, gated communities can be viewed as a further theme of fragmentation of the city of Ankara. The new urban fragmentation indicates a dual process of increasing social and spatial polarization on the urban land. These dualities have been identified in society. One part of the society has experienced affluence, and success while the other has suffered degradation. The economic growth has been at the expense of sharp increases both at the top and bottom ends of the income distribution. Social inequality, in return, has manifested itself spatially.