Understanding and modeling plant biodiversity of Nallıhan (A3 - Ankara) forest ecosystem by means of geographic information systems and remote sensing
Nallıhan (A3 - Ankara) orman ekosisteminin bitki biyolojik çeşitliğinin coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama ile kavranması ve modellenmesi
  1. Tez No: 143672
  2. Yazar: HAKAN METE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DOĞAN, DOÇ. DR. VEDAT TOPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama, Alansal Analiz, Haritalama, Modelleme, Bitki Biyoçeşitliliği, Bitki Ekolojisi, Bitki Toplumu, Bitki Taksonomisi, Flora, Fitocoğrafya, Geographic Information Systems, Remote Sensing, Spatial Analysis, Mapping, Modeling, Plant Biodiversity, Plant Ecology, Plant Community, Plant Taxonomy, Flora, Phytogeography, Species Diversity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ve uzaktan algılama (UA) teknikleri bütünleştirilerek, Nallıhan orman ekosistemindeki bitki tür çeşitliliği incelenmiştir. Tür çeşitliliğini açıklamak için Shannon Wiener ve Simpson indeks değerleri kullanılmıştır. Bağımlı (Shannon Wiener ve Simpson indeksleri) ve ilgili bağımsız değişkenler (topografya, jeoloji, toprak, iklim, uzaktan algılama sınıfları ve Normalleştirilmiş Vejetasyon Farklılık indeks (NDVI) sınıfları) arasındaki ilişki her bir indeks değeri için iki ayrı model geliştirilmek için araştırılmıştır. Faktör analizi ile önemli bileşenler belirlendikten sonra, çoklu regresyon istatistiği kullanılarak iki ayrı model geliştirilmiştir. Modellerin çalıştırılması ile iki ayrı bitki tür çeşitliliği haritası üretilmiştir. Modellerin doğruluğu (1) kalan değerlerin (modelden hesaplanan değerle gerçek değer arasındaki farkların) haritalanarak modellerin doğru çalıştığı alanların tahmini ve (2) ekolojik bakış açısından mantıksal yorumlama kullanılarak kontrol edilmiştir. Yükselti ve iklimsel faktörler her iki modelde de bitki tür çeşitliliğine etki eden en önemli bileşeni oluşturmuştur. Jeolojik formasyonlar, toprak, arazi örtüsü ve kullanımı özellikleri ise diğer önemli bileşenler olarak bulunmuştur. Potansiyel evepotranspirasyon (PET) ve bitki örtüsündeki bozulma göz önüne alındığında, Shannon Wiener için geliştirilen modelin Simpson'a göre daha uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, geographic information systems (GIS) and remote sensing (RS) tools were integrated and used to investigate the plant species diversity of the Nallıhan forest ecosystem. Two distinct indices, Shannon Wiener and Simpson, were employed in order to express species diversity. The relationships between the indices and pertinent independent variables (topography, geology, soil, climate, supervised classes, and Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) classes) were investigated to develop two distinct models for each index. After detecting important components with factor analysis, two models were developed by using multiple regression statistics. Running the models, two plant species diversity maps in grid format were produced. The validity of the models were tested by (1) mapping residuals to predict the locations where the models work perfectly, and (2) logical interpretations in ecological point of view. Elevation and climatic factors formed the most important component that are effective on plant species diversity. Geological formations, soil, land cover and land-use characteristics were also found influential for both models. Considering the disturbance and potential evapotranspiration (PET), the model developed for Shannon Wiener index was found out more suitable comparing the model for Simpson index.