Novel microwave equal and unequal power divider and combiner structures
Eşit ve eşit olmayan özgün mikrodalga güç bölücü ve birleştirici yapılar
- Tez No: 143677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİMŞEK DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç Bölücüsü, güç birleştiricisi, yekpare mikrodalga tümleşik devre, bozulmuş toprak düzlemi yapısı, Power divider, power combiner, Monolithic Microwave Integrated Circuit (MMIC), conjugate impedance matching, decoupling, Defected Ground Structure
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Mikrodalga güç bölücüleri ve birleştiricileri çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu güç bölücülerinden en çok bilineni Wilkinson bölücüsüdür. Bu tezde yeni bir güç bölücü/birleştirici yapısı önerilmektedir. Önerilen yapı genel bir empdansı da içerecek şekilde çeşitli yüklerle sonlandırılmış halde ayrıntılı olarak incelenmiştir. Yapılan analiz hem eşit hem de eşit olmayan güç bölünmesi durumları için üç kapıda da tam bir karmaşık eşlenik empedans uyumlaması ve kollar arasında mükemmel bir izolasyona dayandırılmıştır. Kuramsal analiz sonuçlarına uygun olarak güç bölücüsü devre tasarımı yapılmış ve tasarımlar ticari birer yazılım ürünü olan C/NL ve ANSOFT Ensemble 8.0 ile de simule edilmiştir. Yapılan literatür araştırmasında görülmüştür ki bu zamana kadar önerilen güç bölücü/birleştirici devrelerin hemen tamamında kollardaki iletim hattının uzunluğu çeyrek dalga boyu olarak sabit kabul edilmiştir. Bu tezde ise anılan iletim hatlarını uzunluğu çeyrek dalga boyu ile sınırlandınlmamıştır. Eşit güç bölücüsü yapısının analizi sırasmda pratik değerinin bir hayli fazla olduğu düşünülen, hem kollardaki iletim hatlarının karakteristik empedanslarmm hem de izolasyon direncinin değerinin 50 ohm olduğu özel bir devre elde edilmiştir. Bu özel tasarıma“Tamamen 50 ohm'luk Elemanlardan Meydana Gelmiş Güç Bölücü/Birleştirici Devresi”adı verilmiştir. Bu özel tasarımın üretimi de yapılarak devrenin performansı test edilmiş ve klasik Wilkinson yapısıyla mukayese edilebilir bir performansa sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Microwave power dividers and combiners are widely used in various applications. The best known of these dividers is Wilkinson power divider. In this thesis a novel power divider/combiner structure, which is a modified version of Wilkinson power divider, has been proposed. The proposed structure has been analysed in details for various termination impedances, including general complex impedance. The analysis was based on exact conjugate impedance matching at the ports and perfect isolation between the arms. The analysis has included both equal and unequal power division/combining cases. Based on theoretical analysis, the divider/combiner circuits were designed and the designs were simulated using a commercial circuit simulation tool, CNL, and an electromagnetic simulation tool ANSOFT Ensemble 8.0. During the literature survey it has been realized that in almost all the power divider/combiner structures reported so far, the lengths of the dividing/combining arms are of quarter wavelength long as a constant value. In the power divider structure proposed in this thesis, these lengths were kept unrestricted, and therefore need not necessarily be a quarter wavelength. This gives design flexibility. In the case of equal power division, a special circuit design was obtained in which all the characteristics impedances of the transmission lines and the value of the isolation resistance are all 50 ohms. This special design was called“All 50 ohm Power Divider/Combiner Circuit”. This design was both simulate and fabricated and it has been observed that it has a comparable performance with the well-known Wilkinson structure.