Reconstruction of a 3D human head model from images
Görüntülerden 3B insan kafası modeli geriçatımı
  1. Tez No: 143676
  2. Yazar: REZA ZARE HASSANPOUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: kamera kalibrasyonu, Dejenere hareket, insan kafasini mod- elleme, Delaunay triangulasyonu, camera auto calibration, degenerate motion, human face modeling, Delaunay triangulation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezin başlıca amacı ayarlanmamış görüntülerden üç boyutlu insan kafası modelleri üretmektir. Bir insan kafasının geometrik değerlerini çıkartabilmek amacıyla öncelikle kamera parametreleri kendi kendine ayarlama ile bulunmak tadır. Ancak, bazı görüntü dizileri birden fazla çözüm üretmektedir. Yüz görüntüleri alınırken bu tür sorunu ortadan kaldıran bir algoritma sunulmak tadır. Yüz özelliklerinin geometrik değerleri öncelikle hesaplanmakta ve ardından kafa modeli jenerik bir poligona dayalı kafa modelinin deformasyonu ile elde edilmektedir. Üretilen modellerin doğruluğu bir derinlik tarayıcıdan alınan yer bilgileri kullanılarak değerlendirilmektedir. 3B modeller görüntülerden çıkartılan silindirik doku değerleriyle de kaplanmaktadır. Modeller canlandırma ve kimlik belirleme uygulamalarında kullanıma uygundur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to generate 3D models of human heads from uncalibrated images. In order to extract geometric values of a human head, we find camera parameters using camera auto calibration. However, some im age sequences generate non-unique (degenerate) solutions. An algorithm for removing degeneracy from the most common form of camera movement in face image acquisition is described. The geometric values of main facial features are computed initially. The model is then generated by gradual deformation of a generic polygonal model of a head. The accuracy of the models is evaluated using ground truth data from a range scanner. 3D models are covered with cylindrical texture values obtained from images. The models are appropriate for animation or identification applications.