An evaluation of electronic signature policy formation in Turkey (a comparative approach)
Türkiye'deki bilgi güvenliği politikasının oluşum süreci (karşılaştırmalı yaklaşım)
- Tez No: 143701
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GERAY, PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Sistemleri Güvenliği, Bilgi Sistemleri Güvenlik Politikası, Çiftanahtarlı Kriptografi Altyapısı, Dijital İmza, IS Security, IS Security Policy, Public Key Infrastructure, Digital Signature
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bilgi güvenliği olgusunun dinamik bir yapıya sahip, bilişim ve iletişim sektöründeki gelişmelerden sürekli etkilenir nitelikte olması nedeniyle, bilgi güvenliği konusunda hukuksal altyapısını bütünüyle tamamlamış örnek bir ülke olmadığı gibi, uluslararası platformda sorun yaşanan bir çok alanda tartışmalar devam etmektedir. Bu nedenle, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelere göre geride kaldığı söylenemez. Ancak bilgi güvenliğinde yaşanan hızlı gelişmeler, ülkemizde, fiziki altyapı eksiklerinin ve hukuksal yapıya ilişkin çalışmaların bir an önce tamamlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu tez bilgi güvenliği uygulamalarını, hukuki ve teknik altyapısını, bilim ve teknoloji politikası ile olan ilişkisini, dünyada ve Türkiye'deki gelişmelerini tespit etmek, ülkemizce yapılan/yapılacak olan idari, teknik ve hukuki çalışmalara katkı sağlamak, ilgilenenlere kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of its dynamic structure and close affiliation with changes experienced in the fields of information and communication, today, there is handly one country in the world that seems to have finalized the legal infrastructure required for information security, a fact which renders it a still debated issue around the world because of the humerous arbitrary, unsettled and problematic areas. Therefore, the assumption that developed countries would be in a superior position to still developing countries - Turkey being one of them- would be misleading. However, the rapid change that information security undergoes renders crucial the fulfillment of the necessary physical, technical and legal arrangement in any country. The aim of this thesis is twofold. Firstly, it aims defining the developments/changes happening in the field of information security; its application, legal and technical infrastructure, and also its affiliation with politics of science and technology on a domestic and global scale. Secondly, it aims contributing to the current/future researches on executive technical and legislative levels. It also aims serving as a guide for those interested in this field.