Proposal for an integrated breast diseases research and national cancer registry system design and implementation
Bütünleşik meme hastalıkları araştırma veri tabanı ve ulusal kanser kayıt sistemi tasarımı ve geliştirme önerisi
  1. Tez No: 143702
  2. Yazar: OYA DENİZ KOÇGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE BAYKAL, DOÇ. DR. ATAÇ BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Doğru ve Yapılandırılmış Sağlık Verisi, Klinik Araştırma Sistemi, Kanser Kayıt Sistemi, Meme Hastalıkları Klinik Bakım Sistemi, Alana Özel Elektronik Hasta Kaydı, Hasta Tabanlı Sağlık Sistemi, XML Veri İletişimi, Ara Katman Yazılımı, Nesne Yönelimli Sistem, Accurate & Structured Health Data, Clinical Research System, Cancer Registry System, Breast Diseases Clinical Care System, Domain Specific Electronic Patient Record, Patient-based Health System, XML Data Exchange, Middleware, Object Oriented System
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Sağlık verisinin tam, doğru ve zamanında elde edilmesi, klinik ve epidemiolojik araştırmalar için gerekli olduğu kadar sağlık hizmetlerinin raporlaması için de önemlidir. Bu tez hasta sağlık bilgisinin araştırma ve kanser kayıt amaçlı kullanımını sağlamak ve klinik hizmetleri desteklemek amacı ile önerilen bir bütünleştirilmiş meme hastalıkları sistemi tasarlanmasını ve gerçekleştimini içerir. Meme Hastalıkları Araştırma ve Meme Kanseri Kayıt Sistemi (BDRS) Türkiye'de uygulanan ilk meme hastalıkları araştırma sistemi ve kanser kayıt sistemidir. BDRS sağlık verisinin araştırma ve hasta bakım amacıyla kullanımını sağlamak için çok amaçlı tasarlanmış ve birden fazla kurumun kullanımını destekleyen bir sistemdir. Açık, esnek ve modüler olarak tasarlanmış bu sistemde üç katmanlı web tabanlı sistem mimarisi ve nesne yönelimli teknolojiler sistemin geliştirebilirliğini ve genişleyebilirliğini sağlamak amacı ile kullanılmıştır. Sağlık verisinin aktarımı ve paylaşımı XML standartları ile uygulanmıştır. Farklı yapıdaki sistemlerden BDRS 'ye arayüzler tanımlanarak sağlık verisi klinik araştırma, kanser kayıt ve hasta bakımı amacıyla uygun formatlarda elde edilir.
Özet (Çeviri)
Obtaining accurate, complete, and timely health data is essential for health care reporting, as well as clinical and epidemiological research. This thesis designs and implements an integrated disease specific system for breast diseases in order to obtain and use patient health data for research and cancer registry as well as supporting clinical care. Breast Diseases Research and Breast Cancer Registry System (BDRS) is the first cancer registry and breast diseases research system implemented in Turkey. BDRS is an open system that supports multi-institutional and multi-viewed utilization of health data for research and patient care. It is an open, flexible and modular system. In this study, three-tier web based architecture, and object oriented technologies have been employed to ensure its extendibility. Exchange and sharing of health data are implemented with XML standards. Heterogeneous systems have interfaces with BDRS and generate multiple views of health information for clinical research, cancer registry, and patient care.