Belge sahteciliği ve 1999-2003 yılları içerisinde Adana kriminal polis laboratuarında incelenen belgelerin değerlendirilmesi
The document counterfeit and analysis of documents examined by Adana criminal police labaratory between 1999-2003
  1. Tez No: 144452
  2. Yazar: BÜLENT AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NECMİ ÇEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, Belge İncelemeleri, Kriminal Laboratuar, Sahtecilik, Tahrifat. vm, Forensic Science, Document Examination, Criminal Laboratory, Counterfeit, Falsification. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Belge Sahteciliği ve 1999-2003 Yılları İçerisinde Adana Kriminal Polis Laboratuarında İncelenen Belgelerin Değerlendirilmesi. Hukuk devletinin bir gereği olan delilden sanığa ulaşma yöntemi, ancak bilimsel ve titiz çalışmalar neticesinde gerçekleşebilir. Bu sebeple, suç sonrası elde edilen iz ve delillerin değerlendirilmesinde Adli Bilimler şemsiyesi altındaki bilim dallarına mutlak ihtiyaç vardır. Belge İncelemeleri de bu bilim dallarından bir tanesidir. Ülkemizde Belge İncelemeleri hizmetini Adli Tıp Kurumu (Fiziki İncelemeler İhtisas Dairesi), Kriminal Polis Laboratuarları ve Jandarma Kriminal Laboratuarları vermektedir. Belge İncelemeleri, konusunu adından da anlaşılacağı üzere belgelerden almaktadır. Belge İnceleme uzmanları belgeleri inceleyerek, belgelerin orijinalliği, üzerlerindeki sahtecilik işlemlerinin tespiti ile yazılı belgelerdeki yazı ve imzaların kimlere ait olduğunun belirlenmesi gibi konularda soruşturma ve yargılama makamlarına hizmet vermektedir. Bu çalışmada, Türkiye ve çeşitli dünya ülkelerine ait pasaport, kimlik belgesi, sürücü belgesi, banknot, çek vb. belgelerde ne tür güvenlik özelliklerinin kullanıldığı ve bu belgelerde gerçekleştirilen sahtecilik işlemlerinin ortaya çıkarılmasında kullanılan teknik cihazlar araştırılmıştır. Ayrıca tez içerisinde, Adana Kriminal Polis Laboratuarının sorumluluk bölgesinde bulunan illerden, Adana Kriminal Polis Laboratuarı Belge İnceleme Şubesine 1999-2003 yılları içerisinde, incelenme talebiyle gelen 41.923 adet belge çalışma kapsamına alınarak irdelenmiştir. İncelenen 1.630 adet kimlik belgesinin % 67'sinde sahtecilik işleminin bulunduğu, 13.523 adet banknotun % 98'inin sahte olarak oluşturulduğu, 1.417 adet Kıymetli Evrakın % 20'sinde tahrifat bulunduğu tespit edilmiştir. İnceleme talebinde bulunan makamlar değerlendirildiğinde polis makamları % 74 ile ilk sırada yer almakta, bunu % 22'lik oranla Cumhuriyet Başsavcılıkları izlemektedir. İnceleme taleplerinin bölgedeki illere göre dağılımında ise Adana % 66'lık oranla birinci sırada yer almakta, Adana'yı % 13'lük oranla Hatay ve % 9'luk oranla Mersin illeri izlemektedir. Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak suçluların kullandıkları teknik ve yöntemlerde de gelişmeler olmaktadır. Dolayısıyla bütün Adli Bilim uzmanları gibi Belge İncelemeleri uzmanları da dünyadaki yenilikleri takip ederek kendilerini sürekli geliştirmek zorundadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Document Counterfeit and Analysis of Documents Examined by Adana Criminal Police Laboratory between 1999-2003 The method of identifying the suspect through the evidence, which is a requirement of a law state, is only possible through scientific and tedious work. Therefore, forensic sciences are the absolute necessity for evaluating and analyzing the evidence obtained after a crime. Document Examination is one of the science branches. In our country, Document Examinations services are provided by the Turkish Council of Forensic Medicine (Pyhsical Researches Specialization Office), Criminal Police Laboratories and Jandarma Criminal Laboratories. The main subject of document examination is“the documents”. Document examiners serve the investigation and judiciary departments by examining the originality of the documents, proving the counterfeit operations on the documents, and identifying the originator of the handwriting and signatures on documents. This paper presents the various security features that Turkey and other nations use on passports, identity cards, driving licences, bank notes, cheques and similar documents, and the equipment that is used to investigate the counterfeit operations. In addition, in this thesis we analyze 41.923 documents that were received by Adana Criminal Police Laboratory Document Examination Branch, from various provinces serviced by Adana Criminal Police Laboratory between 1999-2003. 67% of the 1.630 identity cards that have been studied were found to be counterfeit. We have also identified that 98% of the 13.523 bank notes were counterfeit, and 20% of the 1.417 Negotiable Instruments were illegally modified. We have also studied the agencies that requested these investigations; Police departments takes the lead with 74%, and Chief Prosecutor's Offices follow by 22%. When we studied the cities that have requested these investigations, we have found that Adana is by far the first by 66%, Hatay is second by 13% and Mersin is the third by 9%. The techniques and methods that criminals use change and improve in parallel to the advances in science and technology. Consequently, as all forensic sciences experts, the Document Examination experts need to closely follow the new trends and continually improve themselves.