Actual and revealed comparative advantage in OECD agriculture: (1986-2002)
OECD tarımındaki gerçek ve açıklanmış mukayeseli üstünlükler: (1986-2002)
  1. Tez No: 145700
  2. Yazar: CAN UZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAR EVCİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: açıklanmış mukayeseli üstünlük, mukayeseli üstünlük, üretici destekleme oranı tahmini, nominal yardım katsayısı, toplanmış en küçük kareler tekniği, Revealed comparative advantage, comparative advantage, producer support estimate, nominal assistance coefficient, pooled ordinary least squares. iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
KISA ÖZET OECD Tarımındaki Gerçek ve Açıklanmış Mukayeseli Üstünlükler: (1986 - 2002) Can Uz Bu tez çalışması, panel veri tekniklerini kullanarak, 1986 ve 2002 yılları arasında OECD tarımında gözlenen açıklanmış mukayeseli üstünlüklerdeki değişimleri açıkla maktadır. Spesifik olarak, bir yandan söz konusu ülkelerde tarım sektöründeki açıklanmış ve gerçek mukayeseli üstünlük arasındaki tutarlılığı veya ilişkiyi am pirik olarak açıklamaya çalışırken, diğer yandan da tarımda açıklanmış mukayeseli üstünlüğün belirleyicisi olarak gerçek mukayeseli üstünlüğün ve devlet müdahalesi nin etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Sonuçlar, tarımdaki gerçek mukayese li üstünlüğün açıklanmış mukayeseli üstünlük ile pozitif ve anlamlı olarak ilin- tilendiğini göstermektedir. Bu da ülkeler arası kıyaslamalarda, açıklanmış mukayese li üstünlük endeksi ile göreli faktör birikimlerinin birbiriyle ilintili olduğu görüşünü savunan Hillman'ı ticari çarpıklık durumlarında bile doğrulamaktadır. Bu sonu cun yanı sıra, tarımsal koruma ve tarımın ekonomideki payı, açıklanmış mukayeseli üstünlük etkenleri içinde en büyük etkiyi gösteren değişkenler olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Actual and Revealed Comparative Advantage in OECD Agriculture: (1986 - 2002) by Can Uz This thesis explains the variation in the revealed comparative advantage of OECD agriculture between 1986 and 2002, using panel data techniques. Specifically, it em pirically assesses, on the one hand, the degree of consistence or correspondence be tween revealed and actual comparative advantage of agricultural sector in reference countries, and the relative importance of actual comparative advantage and govern ment intervention as determinants of revealed comparative advantage of agriculture on the other. The results showed that actual comparative advantage is positively and significantly related to agriculture's revealed comparative advantage, indicat ing that Hillman's correspondence between the RCA index and the relative factor endowments in cross-country comparisons of comparative advantage obtains even in a world with distortions. Furthermore, agricultural protection and agriculture's share in economy appear to have the most important influences on the RCA index.