Analysis of the constant pressure filtration and electrofiltration behavior of kaolin slurries
  1. Tez No: 14591
  2. Yazar: OSMAN ŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇETİN HOŞTEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Filtrasyon, elektrof iltrasyon, kaolin, ön hazırlık teknikleri, Filtration, electrof iltration, kaolin, slurry pretreatment
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
ÖZET KAOLÎN PÜLPLERİNİN SABİT BASINÇ FİLTRASYONU VE ELEKTROFİLTRASYON DAVRANIŞININ ANALİZİ ŞAN, Osman Doktora Tezi: Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Çetin Hoşten Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof Dr. İsmail Tosun 1991, 275 pages Kaolin pülplerinin sabit basınç filtrasyonu ve elektrof iltrasyon özelliklerinin araştırılması kek ve filtre ortamı üzerindeki basınç düşmesi ölçülerek yapılmıştır. Filtrasyon mekanizması, pülp f iltrasyon davranışları gözlenerek araştırılmıştır. Filtrasyon değişkenleri olarak mineral tane boyutu, pülp konsantrasyonu, f lokülant/koagulant ilavesi, filtrasyon basıncı, elektriksel alan şiddeti, ve filtre ortam çeşidi seçilmiştir. Filtrasyon verileri klasik ve çok fazlı filtrasyon teorilerine göre analiz edilmiştir. Deney sonuçları, filtrasyon hızını kontrol eden esas faktörün çok fazlı filtrasyon teorisinde öngörüldüğü gibi, kek-filtre ortamı ara yüzey geçirgenliği olduğunu göstermektedir. Klasik teori sonucunda elde edilen filtre ortam direncininfiziksel bir anlamı yoktur. Ayrıca, bu teoride kullanılan ortalama özgül kek direnci filtre kek özellikleri ile tamamen uyumsuz sonuçlar vermektedir. ön hazırlık teknikleri (örneğin, koagulasyon, flokülasyon) ve elektrof iltrasyonun kaolin pülp filtre edilebilirliğine etkileri deneysel olarak araştırılmıştır. Bu tekniklerin kullanılması sonucu daha geçirgen kek-filtre ortamı ara yüzeyi sağlandığından kek filtre edilebilirliği artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE CONSTANT PRESSURE FILTRATION AND ELECTROFILTRATION BEHAVIOR OF KAOLIN SLURRIES ŞAN, Osman Ph.D. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çetin Hoşten Co-supervisor: Prof Dr. ismail Tosun 1991, 275 pages The constant pressure filtration and electrof iltration behavior of kaolin slurries are studied by measuring the pressure drop both across the filter medium and the filter cake. The mechanisms involved in the observed filtration behavior of the slurries are investigated as a function of the such process variables as particulate fineness, slurry concentration, f locculant/coagulant addition, applied hydraulic pressure, electric field strength, and the type of the filter medium. The experimental results are analyzed in the context of the classical and the rigorous filtration theories. The results show that the dominant factor in controlling the filtration rate is the permeability at the cake- filter medium interface as predicted by the rigorous 111filtration theory. The classical theory, however, fails to predict the actual filtration mechanism by yielding unrealistic filter medium resistances. The use of the concept of an average specific cake resistance is shown to be totally inappropriate in the analysis of filtration data using the classical approach. The effects of the pretreatment techniques (i.e., coagulation, f locculation) and electrof iltration on the filterability of kaolin slurries are studied experimentally. The application of these techniques improve the filterability by providing more permeable cake-filter medium interface.